Vučić: Neophodna zaštita srpskog nasljeđa na KiM

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju na 40. zasjedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasljeđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.

 

Vučić je rekao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesko, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasljeđa.

 

To je, kako je naglasio, važno za svaku naciju, a tako i cijeli svet.

 

Vučić je istakao da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje.

 

Podvukao je da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasljeđa od svih oblika nasilja.

 

S tim u vezi je ukazao da je srpsko kulturno nasljeđe na KiM, koje je pod zaštitom Unesko, ugroženo, a kao primjere naveo manastire Dečani, Peć, Gračanicu, i druge.

 

– To kulturno nasljeđe nije važno samo za srpski identitet, već za cijelu Evropu i svijet – naglasio je Vučić, ističući da Povelja Unesko mora biti poštovana.

 

Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska.

 

Rekao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima.

 

– Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve – podvukao je Vučić.

 

On je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovječanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmjena vrlo važne za očuvanje stabilnosti.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *