Milić: Srbija ima bolje odnose s NATO od BiH

Region

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je, povodom odluke Predsjedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, da je najvažnije da su sve strane u BiH o tome postigle određeni kompromis.

 

Ona je za portal Klix rekla i da je dobro to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio ovaj kompromis, ali i Milorada Dodika zbog toga.

 

– Mislim da je NATO u Srbiji veoma eksplicitno i dovoljno puta pokazao i potvrdio da poštuje odluku o vojnoj neutralnosti Srbije. Mislim da je kompromis sada ključna stvar. Treba, naravno, vidjeti dalje kako će se stvari razvijati i da li će predstavnici RS minirati ovaj plan – rekla je ona.

 

Upitana da kaže kakav je institucionalni i svaki drugi odnos Srbije prema NATO, Milićeva je rekla da je Srbija u mnogo boljim odnosima sa NATO nego BiH upravo zbog “tvrdoglavog ponašanja Dodika i zbog opstrukcija koje je on izazvao”.

 

– Došli smo u situaciju u kojoj je na području Srbije 2018. održana najveća NATO vježba ikada sa nekoliko hiljada učesnika, da je Srbija nedavno usvojila drugi ciklus individualnog akcionog plana ”Partnerstvo sa NATO” – da je prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova rekao da je jačanje partnerskih odnosa sa NATO jedan od prioriteta države Srbije, što je izuzetna ocjena – rekla je ona.

 

Kako je rekla, stavovi Dodika su možda i rezultat ruskog uticaja, kojeg ima i u Srbiji, “ali i to je realnost koja se mora tako posmatrati”.

 

– Ako on hoće da prati Srbiju, treba se onda postaviti pitanje koliki je značaj za politički zapad jačanje odnosa sa Srbijom uz male kompromise u vezi sa Kosovom, koji bi prirodnim putem razbio barijeru straha u RS prema pojačanoj saradnji sa NATO – rekla je Milićeva.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *