U Srbiji od danas doživotna robija za ubice djece

Region

U Srbiji danas stupaju na snagu izmjene Krivičnog zakona kojima je predviđena doživotna robija za ubice djece.

 

Ove izmjene počinju da se primjenjuju poslije skoro tri godine od inicijative Igora Jurića, osnivača Fondacije “Tijana Jurić”, da se ubice djece doživotno sklone sa ulica.

 

Parlament Srbije je u maju usvojio izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

 

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana.

 

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da će ovo biti snažna podrška u borbi protiv silovatelja, pošto će izmjene Krivičnog zakonika olakšati primjenu policajcima, tužiocima i sudijama i pomoći u borbi za bezbjednu Srbiju.

 

“Ovaj zakon omogućiće značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome neće moći da se ublaži kazna”, rekao je Stefanović.

 

On je pojasnio da će se kod najtežih krivičnih djela povratnicima izricati kazna koje neće moći da bude manja od polovine maksimalno propisane kazne i naglasio da neće biti mogućnost otpust za najteže zločine, prenose beogradski mediji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *