Iz Srbije u Njemačku otišlo više od 200.000 građana

Region

Kvalifikovani, vrijedni radnici, dobro potkovani znanjem i iskustvom, osobine su po kojima Srbe prepoznaju u svim krajevima svijeta. Stoga i ne čudi što njemačke agencije za zapošljavanje baš u Srbiji traže radnike iz sve više oblasti, za razliku od ranijih godina kada su uglavnom bile usmjerene na medicinsko osoblje.

 

S obzirom na procjene da je iz Srbije u Njemačku od 2000. godine otišlo više od 200.000 građana, jasno je zašto se i na onlajn platformama za zapošljavanje nalazi sve više oglasa za posao u najjačoj evropskoj ekonomiji. Neki od najčešćih su za vozače, električare, varioce, medicinsko osoblje, keramičare, ali sve je više oglasa i iz oblasti matematike i informacionih tehnologija.

 

Nude se različiti uslovi, a plate su od 1.400 evra, koliko iznosi minimalac u Njemačkoj, do oko 4.000 evra, koliko zarađuju profesionalni vozači. Mnogi poslodavci obezbjeđuju i smještaj ali i zbrinjavaju porodicu radnika, barem u početnom periodu rada.

 

Srbi u Njemačkoj uglavnom rade u manjim firmama u oblasti ugostiteljstva i proizvodnji, ali i u zdravstvu, metalnoj industriji, građevinarstvu, uslugama čišćenja… Ono što radnicima, barem u početku mnogo znači, jeste što za većinu ovih poslova ne treba dobro znanje jezika, iako je poželjno. Dosta njih ode pa jezik uči tek kada počnu da žive u toj zemlji.

 

Naravno, što imaju veću kvalifikaciju i bolje znanje jezika, to im je lakše da dođu do boljeg posla. Ipak, većina pretežno radi manje plaćene poslove za koje se traži srednje obrazovanje i površno znanje jezika. Tako je svaki treći zaposlen u proizvodnji, poljoprivredi i građevini, svaki četvrti u hotelijerstvu, svaki peti u metalnoj industriji.

 

Profesionalni vozači zarađuju najviše – do 4.000 evra. Radnici na obezbjeđenju mogu da zarade 1.800 evra mjesečno, koliko otprilike i mašinovođe, dok se recimo održavanje kuća plaća 30 evra po satu. Medicinske sestre 2.300 evra mjesečno, a njegovateljice oko 1.800 evra.

 

Kako kažu Srbi koji rade u Njemačkoj, nije samo plata ono što im godi. Poštovanje osmočasovnog radnog vremena nije izuzetak, čak naprotiv, svaki sat prekovremenog rada je veoma dobro plaćen. Na mnogo poslova radnici se mogu odlučiti i da li će te sate da “ostave” za odmor. Kući kako ističu idu bez stresa, a znaju da će imati novca i za ljetovanje i zimovanje, bez planiranja godinu dana unaprijed.

 

– Zna se da ćeš dobiti platu na vrijeme i da ćeš imati dovoljno novca da pokriješ sve troškove bez ustezanja i kalkulisanja čega treba da se odrekneš – rekao je Mario koji se iz Beograda sa porodicom uputio put Nirnberga prije četiri godine, a danas radi na poslovima obezbjeđenja u jednoj njemačkoj privatnoj firmi.

 

Stanarina najveći trošak

 

Najveći dio plata odlazi na iznajmljivanje stana, jer to mjesečno košta od 500 do 1.300 evra, odnosno i više od 1.500 evra ukoliko odluče da zakupe kuću.

 

Čak i ako na posao moraju da putuju kilometrima, najčešće naši ljudi zakupljuju stanove na periferiji, jer su cijene zakupa u centralnom dijelu grada i duplo veće. U blizini Nirnberga prazan stan od 75 kvadrata, bez režija, košta 500 evra, dok trosoban namješten stan u industrijskoj oblasti Hesen kod Frankfurta staje 1.300 evra.

 

Od marta 2020. promjene u vezi sa zapošljavanjem

 

Stanovnici Srbije će od marta 2020. moći da dođu do posla u Njemačkoj pod istim uslovima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim. Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj, koji će tada početi da se primjenjuje, olakšaće građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji.

 

Novi zakon će donijeti olakšice u pogledu zapošljavanja građana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograničenja za pojedine generacije koji žele da žive i rade u najjačoj evropskoj ekonomiji.

 

(Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *