Vučić sa Putinom u Sočiju

Region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

 

Dvojica predsednika su se sastala u Putinovoj rezidenciji “Bočarov ručej”, a kratak razgovor pred kamerama započeli su zahvaljujući jedan drugom na podršci, i govoreći o saradnji na svim poljima.

 

Vučić je ovom prilikom govorio na rusukom jeziku.

Kako je najavljeno, dvojica predsednika će najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije. Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

 

Teme razgovora, kako je sam Vučić rekao, biće sva ključna pitanja: od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

 

Razgovaraće se i o ekonomiji, deo razgovora biće posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, a velika pažnja biće usmerena i na pitanje gasa. Kako je Vučić naveo, od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, istakavši da “nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima”.

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je poseta Rusiji srpskog predsednika važna i dugoočekivana i ocenio da su odnosi dve zemlje saveznički i zasnovani na partnerskom pristupu. On je rekao da će Vučić razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uz učešće najbližih saradnika, prenosi TASS.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *