Hrvatska nije počela izradu studije uticaja na životnu sredinu

Region

Još nisu počele aktivnosti u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu u okviru Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva u Hrvatskoj, rečeno je u Fondu za finansiranje razgradnje nuklearne elektrane Krško, čije je sjedište u Zagrebu.

 

Portparol Fonda Sanja Miščević rekla je da su u toku pripremne radnje.

 

“Aktivnosti u vezi sa Studijom uticaja na životnu sredinu i procjenu uticaja na okolinu nisu još započele, a s obzirom na to da je riječ o opširnoj i složenoj studiji potrebne su pripremne radnje i aktivnosti, koje su u toku”, navela je Miščevićeva.

 

Nacionalnim programom je za odlagalište radioaktivnog otpada, dijela za koji je zadužena Hrvatska, predviđena kasarna Čerkezovac u opštini Dvor.

 

S druge strane, Slovenija na osnovu Zakona o potvrđivanju Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica i Zakona o potvrđivanju izmjene i dopune Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica, te slovenačkog Zakona o zaštiti okoline, kao dio postupka za pridobijanje saglasnosti za odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada, provodi prekogranični postupak procjene uticaja na okolinu.

 

Ovo obavještenje je objavljeno i na veb stranici hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje nukelarne elektrane Krško, kao i napomena da će Hrvatska učestvovati u postupku.

 

Između ostalog, u obavještenju je navedeno da, radi ishođenja građevinske dozvole za objekat odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) na lokaciji Vrbina u opšini Krško, u Sloveniji, potrebno je dobiti saglasnost za odlagalište NSRAO-a od nadležnog tijela za zaštitu okoline Republike Slovenije.

 

Takođe je navedeno da Republika Slovenija namjerava izgraditi odlagalište silosnog tipa za nisko i srednje radioaktivni otpad na lokaciji Vrbina u opšini Krško oko 300 m istočno od Nuklearne elektrane Krško.

 

Ova lokacija je udaljena oko 13 kilometar od slovenačko-hrvatske granice, a od grada Zagreba oko 40 kilometara.

 

Javni uvid i javna rasprava u Hrvatskoj, o Studiji uticaja na okolinu odlagališta Vrbina, počele su 8. novembra i trajaće do 9. decembra.

 

Iz obavještenja je vidljivo da je Slovenija za postupak koji je u toku priložila dokumentaciju – Studiju uticaja na okolinu odlagališta NSRAO-a Vrbina u opštini Krško, sažetak procjene prekograničnih uticaja na okolinu na osnovu Zakona o potvrđivanju Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica i Zakona o potvrđivanju izmjene i dopune Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica, procjena opterećenja bukom te nacrt Izvještaja sigurnosne analize odlagališta NSRAO-a Vrbina Krško, revizija 5.

 

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je danas Srni da ta lokalna zajednica i dalje nema bilo kakve informacije nakon što 22. oktobra na sjednici Opštinskog vijeća nije predstavljen Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

 

Ovoj sjednici su prisustvovali i predstavnici hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane “Krško”, a odbornici su jednoglasno usvojili zaključak kojim se potvrđuje protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada na području ove opštine.

 

Arbutina kaže da je nekoliko dana nakon sjednice opština Dvor pisanim putem zatražila informacije o planiranim aktivnostima od Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva unutrašnjih poslova, koje do danas nisu dobili.

 

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *