Milanović i Kolinda idu u drugi izborni krug

Region

U Hrvatskoj su održani predsjednički izbori na kojima su građani birali šefa države između 11 kandidata. Dvoje kandidata sa najviše osvojenih glasova idu u drugi krug izbora, koji će biti održan za dvije sedmice.

 

U drugi krug ušli su kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i niza stranaka lijevog centra. Zoran Milanović sa 29,55 odsto glasova, aktuelna predsjednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović sa 26,65 odsto. Nezavisni kandidat i najveće iznenađenje izbora je Miroslav Škoro, koji je za svega dva odsto propustio ulazak u drugi krug, ostvarujući rezultat od 24,45 odsto glasova.

 

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj sa velikom pažnjom pratile su evropske i zemlje u regionu.

 

Slovenačko Delo se pita da li Hrvatska skreće ulijevo i navodi kako je Milanović imao korist od mobilizacije lijevog biračkog tijela, dok se desnica rasula između dva snažna kandidata. Takođe se ukazuje da se prednost koju je Kitarović imala otopila nakon niza grešaka i neobičnih izjava, prenosi Jutarnji list.

 

Francuska agencija France pres ocjenjuje da Kitarović sada mora da pridobije izgubljene birače koje joj je uzeo Škoro i dodaje da je “operacija zavođenja” već počela u nedjelju uveče.

 

Rojters je ocijenio da će Kitarovićeva, čijem prvom mandatu mnogi zamijeraju nedostatak političke supstance i mnogo populističko-domoljubne retorike, ipak biti favorit u drugom krugu izbora.

 

Većina Hrvata iz BiH glasala za Grabar-Kitarović

 

Prema prvim podacima Državne izborne komisije koji su objavljeni večeras, državljani Hrvatske u Bosni i Hercegovini prvenstveno su svoje glasove davali Kolindi Grabar-Kitarović.

 

Prema podacima objavljenim nešto iza 20 časova, a prema 54 odsto prebrojanih glasova u Bosni i Hercegovini, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 64,24 odsto glasova.

 

Pjevač Miroslav Škoro je takođe popularan u BiH pa je on osvojio nemalih 27,39 odsto glasova, dok je SDP-ovac Zoran Milanović osvojio 4,64 odsto glasova.

 

Osim Ivana Pernara koji je osvojio 1,04 odsto glasova, ostalih osam kandidata osvojilo je manje od 1 odsto glasova birača u BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *