Vučić najavio nove projekte i rast plata u Srbiji

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je u poslednjih pet godina promijenjeno lice Srbije, koja je 2014. godine bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, te poručio da je sada vrijeme da se izađe sa drugačijim mjerama, koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.

 

“Ovo je plan šta ćemo da uradimo, ne samo o projektima, jer naš cilj je pre svega da ljudi žive bolje i da drastično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz Srbije, da oni ostanu u zemlji”, poručio je Vučić.

 

On je podsjetio da je poslije izbora 2014. godine razgovarao sa ljudima iz njegove stranke, ali i sa Ivicom Dačićem i strankama oko SPS, i da su tada “sebi držali opelo”, gledajući u kakvoj se situaciji zemlja nalazi – da javne finansije nisu pod kontrolom, dok javni dug “odlazi u nebo”, zahvaljujući neodgovornoj politici onih koji su, kaže, mislili da se partijskim dogovorom kupuje bolja budućnost, a ne radom, sposobnošću i znanjem.

 

“Prošlo je pet godina od tada. Za tih pet godina promenili smo lice Srbije, koja je sada uspešna zemlja, najbrže napreduje u celoj Jugoistočnoj Evropi. Uspeli smo da ne samo u košarci, vaterpolu, odbojci, već da budemo među najboljima u Evropi u ekonomiji, u svemu gde smo bili poslednji ili među poslednjima”, rekao je Vučić.

 

Danas je, kaže, trenutak da se izađe sa drugačijim merama pred građane.

 

“Trudili smo se i mučili da plan napravimo. Iza njega ćemo da stanemo čvrsto. Neki će ovde biti 2025. godine, neki neće, ali ćemo svi biti ponosni na ono što je urađeno, jer rezultatae rada nikome ne možete da oduzmete”, poručio je Vučić.

 

“Na kraju 2025. prosečna plata 900 e, penzija 430-440 e”

 

Prosječna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosječna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije, rekao je danas Vučić predstavljajući novi investicioni plan Srbija 2025.

 

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi prije svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

 

Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proprocija odlaska mladih iz zemlje, rekao je Vučić.

 

Srbija je u novembru imala najveći rast u Evropi od 6 odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom BDP-a od 4,0 procenta, objavio je najnovije podatke Vučić.

 

Ovim rezultatima, kaže, doprinjele su teške reforme, što je kako je rekao doprinjelo i tome da se stopa nezaposlenosti spusti ispod deset procenata na 9,5 koliko trenutno iznosi.

 

“U novembru Srbija je imala najviši rast u Evropi od 6 odsto, završićemo godinu sa 4,0”, rekao je na predstavljanju Programa Srbija 2025 i ukazao da su ranije projekcije govorile da će taj rast biti 3,5 odsto.

 

Vučić je naveo da, prema preliminarnim podacima, strane direkte investicije iznose 3,8 milijardi, što je  kako je rekao, 9 odsto više nego 2018. godine.

 

Svi ovi rezultati, postignuti su, kako je istakao, zahvaljujući narodu i zajedničkom radu na reformama.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *