U Crnoj Gori uhapšeno 45 osoba zbog napada na policajce i izazivanja nereda

Region

Podgorička policija sinoć je privela 45 osoba sa dve lokacije zbog napada na policiju i incidenata koji su se dogodili pre dve noći.

 

Saopšteno je da je policija u Podgorici sinoć, spovodeći preventivne aktivnosti u svim delovima grada, privela 35 osoba zbog napada na policijske službenike i incidenata koji su izazvani 29. decembra.

 

“Osam lica je lišeno slobode zbog napada na policijske službenike i kamenovanje policijaca. Ostala lica će biti prekršajno procesuirana zbog izazivanja incidenta na području Glavnog grada. Osim toga, policija je sinoć u Zeti privela 10 lica koja su se okupljala i spremali se na izazivanje nereda”, kazali su u Upravi policije. Kod jednog od privedenih lica policija je pronašla tzv. fantomku, palicu i “sredstvo komunikacije”.

 

“Prema ovom licu se preduzimaju policijske aktivnosti. Takođe, podsećamo da je policija procesuirala 27 lica zbog krivičnih dela i prekršaja počinjenih na teritoriji Crne Gore zbog incidenata koji su se dešavali prethodnih dana. Napominjemo da će policije tokom novogodišnjih praznika nastaviti sa preventivnim delovanjem u svim delovima Glavnog grada sa ciljem održavanja stabilnog javnog reda i mira”, saopšteno je u Upravi policije.

 

Već danima u Crnoj Gori traju nemiri zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

 

Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica.

 

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

 

U Skupštini Crne Gore, nakon što je usvojen Predlog zakona o slobodi veroispovesti u načelu, došlo je do incidenata i hapšenja poslanika Demokratskog fronta.

 

Opozicija u CG: Ambasadori da reaguju ili nastavak protesta

 

Čelnici opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević zatražili su od ambasadora u Crnoj Gori da doprinesu povlačenju Zakona o veroispovesti.

 

U suprotnom, kako su poručili, okupljanja naroda i sveštenstva će biti nastavljena. Ta okupljanja će, kažu, svake večeri biti masovnija i istrajnija.

 

Mandić, Medojević i Knežević veruju da nije kasno za dijalog i ističu da je usvojeni zakon ugrozio osnovna ljudska prava i slobode pravoslavnih vernika i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, “kojoj još od 1945. i komunističkog sistema nije vraćena oduzeta imovina”.

 

“Posle niza naših apela da se odustane od izglasavanja diskriminatorskog zakona, i pruži prilika novom dijalogu, suočili smo se s brutalnom intervencijom represivnog aparata, kako prema poslanicima DF-a koji su protivustavno uhapšeni, tako i prema episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali na ulicama crnogorskih gradova”, navodi se u pismu dostavljenom I medijima.

 

Ističu da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović potpisivanjem spornog zakona izazvao, kako kažu, još snažniji talas narodnog nezadovoljstva.

 

“Naša je dužnost da vas upozorimo na ozbiljnost društveno političkog trenutka u kojem se nalazi naša država, ali i zatražimo od vas, da putem diplomatskih aktivnosti zaustavite naredne poteze crnogorskog režima usmerene u pravcu otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve i doprinesete povlačenju ovog diskriminatorskog zakona”, navodi se u pismu.

 

U protivnom, kažu da će okupljanja naroda biti nastaviti.

 

“Iskreno verujemo da još nije kasno za dijalog o povlačenju Zakona, kao i što znamo da svaki novi dan bez dogovora, vodi u opasne neizvesnosti koje trajno mogu ugroziti građanski mir u Crnoj Gori”, poručila su trojica lidera DF-a.

 

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *