Pažin: Vlada Crne Gore spremna da počne dijalog sa vjerskim zajednicama

Region

Vlada Crne Gore spremna je da, bez odgađanja, počne dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen osnovni ugovor, čim Mitropolija iskaže spremnost za ovu vrstu dijaloga, izjavio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

 

“Ovaj zakon usvojen je da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti i da bi zakoni jednako važili za sve”, rekao je Pažin za Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

 

Pažin je podsjetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve vjerske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama, prenio je kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore.

 

“Prvobitni zakonski tekst je znatno izmijenjen, budući da je Vlada prihvatila sve prijedloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Prijedlog zakona sve preporuke ovog stručnog tijela Savjeta Evrope”, izjavio je on.

 

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su 27. decembra sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica uz žestoko protivljenje Srpske pravoslavne crkve i opozicije predvođene Demokratskim frontom.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *