Hitan sastanak zbog zagađenja vazduha

Region

Sarajevo, Zagreb i Beograd danima se suočavaju sa zagađenjem vazduha koje je opasno po zdravlje ljudi. Zbog zagađenja vazduha u Srbiji sazvan je hitan sastanak.

 

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar stiglo je obavještenje o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u vazduhu (PM₁₀) na mjernoj stanici Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-časovne granične vrijednosti od 50 μg/m3, poručili su iz Civilne zaštite grada Zagreba, prenosi zagrebački portal Index.

 

“Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom vazduhu, posebno uz puteve za sljedeće grupe građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od hroničnih bolesti disjanih puteva i kardiovaskularnih bolesti, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duvan i duvanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači)”, preporuke su Civilne zaštite.

 

Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i hroničnim simptomima, te traženje savjet ljekara u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma.

 

Takođe, savetuju izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja hemikalija, ljepila, boja, lakova i sl., korištenje sredstava javnog gradskog prevoza, izbegavanje korištenja automobila i ostalih privoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području saobraćajnica, izbjegavanje grijanja na čvrsta goriva.

 

Posljednjih nekoliko dana vazduh i u glavnom gradu BiH je zagađen i opasan po zdravlje građana, navodi Klix.ba. Zbog toga je Vlada KS nekoliko puta proglašavala stanje uzbune i predlagala kratkoročne mjere.

 

(B92.net)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *