Plenković: Odluka Suda EU je pobjeda hrvatskih argumenata

Region

Odluka Suda EU, koji se proglasio nenadležnim po slovenačkoj tužbi protiv Hrvatske zbog spora oko granice, jeste pobjeda hrvatskih argumenata, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

 

“Današnja presuda Suda Europske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobeda je hrvatskih argumenata koje smo istaknuli u prigovoru nenadležnosti”, napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

 

Plenković je zato ponovo pozvao Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore kako bismo došli do obostrano prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja.

 

Sud EU proglasio se danas u Luksemburgu nenadležnim po slovenačkoj tužbi protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici.

 

Ovakvom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja, prenosi Hina, napominjući da su odluke Suda EU su konačne i nema žalbe.

 

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu člana 259 Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu da utvrdi da li Hrvatska kriši dva člana Ugovora koji se odnose na poštovanje vladavine prava i lojalnu saradnju među državama članicama.

 

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o slobodi kretanja osoba i direktive o pomorskom prostornom planiranju.

 

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dvije države nije riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda EU.

 

Hrvatska je mišljenja da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji bi trebalo rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *