Knežević: Nema pregovora dok se ne povuče zakon

Region

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izjavio da podržava stav Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da neće pregovarati sa Vladom Crne Gore ukoliko ne dođe do povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Knežević je na konferenciji za novinare danas u Podgorici naglasio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jasno odgovorila na poziv crnogorskog premijera Duška Markovića, da prvo traže povlačenje Zakona, pa da tek onda može da počne dijalog o tom pravnom aktu i temeljnom ugovoru.

 

– Jasno je da je dijalog sa Markovićem i predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem skoro nemoguć. Ustavna nadležnost Đukanovića nije dogovor oko Crkve niti oko pitanja koja u ovom trenutku, kako je naveo, razdiru Crnu Goru – istakao je Knežević i podsjetio da su ta pitanja u ustavnoj nadležnosti Markovića.

 

Komentarišući navode Đukanovića da je SPC instrument za realizaciju velikosrpskih nacionalnih interesa, Knežević je istakao da nezavisnost Crne Gore nije ugrožena od DF, Srbije, niti od SPC.

 

– Nemamo namjeru da mijenjamo državno-pravni status Crne Gore. Nezavisnost Crne Gore isključivo je ugrožena od Đukanovića i ove oligarhije koja se nalazi na vlasti – rekao je Knežević.

 

On je zaključio da je dijalog u Crnoj Gori gotovo nemoguć kad predsjednik države polazi sa pozicija “možemo da razgovaramo, ali samo onako kako ja želim”.

 

Đukanović je sinoć u emisiji Radio-televizije Crne Gore optužio SPC da je instrument za realizaciju velikosrpskih nacionalnih interesa, da pokušava da sruši državu Crnu Goru, te da predstavlja minu u temeljima crnogorskog multietničkog i evropskog društva.

 

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

 

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *