Grujičić: Upoznati svijet o posljedicama NATO agresije

Region

Jedan od inicijatora formiranja Međuresornog koordinacionog tijela za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja Danica Grujičić izjavila je da će stručnjaci nastaviti da vrše pritisak da bude usvojena odluka o osnivanju ovog tijela i naglasila da je previše vremena prošlo da bi vjerovala da je riječ o slučajnom propustu i neznanju.

 

Grujičićeva je navela da su svi oni i dalje spremni da se prihvate tog posla iako se, iz birokratskih razloga, u posljednje dvije godine od kada je sporazum o formiranju tog tijela parafiran, nisu pomjerili sa mrtve tačke.

 

– Ovo nije projekat koji će se raditi jedno ljeto. Ovo je posao koji će se dugo i temeljno raditi. Svi smo spremni za njega. Možda i više nego prije. Najvažnije je što se ovoj inicijativi iz godine u godinu pridružuje sve veći broj naučnika. Nikada nećemo odustati od insistiranja na tome da se sprovede detaljno, naučno ispitivanje posljedica NATO-agresije – rekla je Grujičićeva za Politiku.

 

Ona je naglasila da ne zna ko koči rad Međuresornog koordinacionog tijela.

 

– Da li postoje pritisci van granica naše države, na to pitanje namam odgovor jer jednostavno ne znam. Mogu samo da nagađam – rekla je Grujičićeva, koja je direktor Instituta za onkologiju.

 

Ona je naglasila da apsolutno stoji iza svoje ranije odluke da ne potpiše izjavu o strogoj tajnosti podataka, dodajući da ne vjeruje da je ta izjava kamen spoticanja, tačnije razlog što se odugovlači sa tim poslom.

 

– Koja je svrha da uradimo ispitivanje koje će neko možda pod pritiskom NATO da proglasi za tajnu i da nikada ne možemo da ih koristimo. Cilj je da upoznamo svijet o svim posljedicama NATO agresije kroz naučne konferencije, analize, doctorate – rekla je Grujičićeva.

 

Prema njenim riječima, postoje podaci koji predstavljaju državnu tajnu i otkrivanje takvih podataka predstavljalo bi opasnost po bezbjednost države.

 

– Naravno da niko od nas nije spreman da objavljuje takvu vrstu informacije – rekla je Grujičićeva i dodala da je remedijacija, odnosno ekološki oporavak dijelova zemlje najvažniji cilj inicijative za formiranje Međuresornog koordinacionog tijela.

 

Povodom informacije da će Komisija za ispitivanje posljedica NATO bombardovanja uskoro objaviti prvi izvještaj u kome će poslanike u Skupštini Srbije, ali i javnost detaljno izvijestiti o rezultatima rada, Grujičićeva je rekla da je dobro da se u parlamentu govori o toj temi, ali da svi poslanici i političari moraju da govore isključivo o podacima i informacijama koje su iznijeli stručnjaci na osnovu naučnih dokaza.

 

– To je jedini način da se izbjegnu politizacija i manipulacije – zaključila je Grujičićeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *