Đurić: Kosovo nije primljeno u 12 svjetskih organizacija

Region

Beograd je spriječio učlanjenje samoproglašenog Kosova u 12 velikih međunarodnih organizacija, a 18 država je povuklo priznanje, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 

“Priština nije primljena ni u Interpol, Unesko i Svetsku carinsku organizaciju, a to smo sprečili sa saveznicima – Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom i mnogim drugi državama širom sveta”, rekao je Đurić.

 

Komentarišući činjenicu da je na današnji dan prije 12 godina prištinski parlament usvojio deklaraciju o jednostranoj nezavisnosti Kosova, Đurić je naglasio da tada na Kosovu i Metohiji nije poražena Srbija, već međunarodno pravo i da je Srbija nastavila da se bori.

 

“Pre 12 godina – 17. februara 2008. godine na Kosovu i Metohiji je zgaženo međunarodno pravo, zgažena je povelja UN, Helsinški akti, osnivački akti EU”, rekao je Đurić za “Pink”.

 

On je naveo da su separatisti u Prištini pokušali da tada zgaze i Ustav Srbije u čijoj preambuli se propisuje da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije.

 

“To su važeći akti – i povelja UN i Ustav Srbije. Mi smo upravo pozivajući se na pravo i na pravdu uspeli da u prethodnih nekoliko godina dovedemo do povlačenja 18 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti”, podsjetio je Đurić.

 

On je ukazao da je Priština, uvođenjem taksa na srpsku robu nastavila da krši međunarodno pravo i da je na njoj odgovornost zbog izostanka dijaloga sa Beogradom.

 

Đurić je naglasio da u kršenje međunarodnog prava od Prištine spada i više od 600 zabrana ulaska na Kosmet iz centralne Srbije, i za sportiste i slikare.

 

U vezi sa aktivnostima na uvođenju željezničke i avio-linije od Beograda do Prištine, Đurić je naglasio da je riječ o ekonomskim, a ne o političkim pitanjima.

 

“Činjenica je da se razgovaralo i razgovara o ekonomskim pitanjima, i to ide na našu ruku – jasno smo rekli da političkih pregovora nema dok su takse na snazi, ali što se ne bismo povezivali infrastrukturno sa našom južnom pokrajinom”, kaže Đurić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *