Srbija na oprezu zbog virusa korona

Region

Spremni smo za najcrnji scenario u slučaju širenja virusa korona, ali nadam se da do njega neće doći – rekao je rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović.

 

Zasad je testirano devet sumnjivih slučajeva sa Klinike i svi su bili negativni.

 

Prisustvo virusa korona je do sada potvrđeno u devet evropskih zemalja. Najkritičnije je u Italiji, ali je crveni alarm upozorenja upaljen i u Hrvatskoj, Crnoj Gori. U Srbiji do sada nije zabilježen nijedan slučaj oboljevanja od novog koronavirusa.

 

Rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović, rekao je da je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru “Dajmond princes” u dobrom opštem stanju. Oni nisu u izolaciji, već su u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom.

 

– Oni su pod pojačanim nadzorom jer su bili u zatvorenoj sredini, gdje je cirkulacija virusa vrlo intenzivna i to se odnosi na sve respiratorno prenosive viruse – kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem cirkulacije vazduha, kao što su veliki brodovi, avioni, zgrade sa centralizovanom klimatizacijom, koje ne posjeduju antivirusne filtere – rekao je dr Stevanović.

 

Slični uslovi su i u velikim tržnim centrima – zato sve zemlje gdje ima transmisije virusa zatvaraju takve ustanove. Institut “Torlak” je nacionalna referentna laboratorija koja radi testove na koronavirus za potrebe cijele države.

 

– Devet sumnjivih slučajeva sa Klinike za infektivne i tropske bolesti je do sada testirano i svi su bili negativni. Mi posjedujemo i neke skrining testove šire palete detekcije, ali se u principu uvijek koriste testovi ‘Torlaka’ za odbacivanje sumnje na koronavirus – rekao je dr Stevanović.

 

Karantin u trajanju od 14 dana

 

Dr Stevanović ističe da se karantinska mjera izriče u trajanju od 14 dana, jer je to, kako kaže, najduži mogući inkubacioni period.

 

Na konstataciju da je praktično pred vratima, Stevanović kaže da je, kao i svi respiratorni virus, svima pred vratima.

 

– Nama se zaista približio, imamo sumnjive slučajeve u neposrednoj okolini. Više zabrinjavaju slučajevi koji nisu od direktnih povratnika iz ugroženih regiona, kao što je u Italiji, koja je proglašena ugroženim područjem – rekao je Stevanović.

 

Nadzor za sve putnike iz Italije

 

Sektor za inspekcijski nadzor i epidemiološke službe uveli su mjere nadzora nad svim našim državljanima, povratnicima i iz Italije.

 

– U ovom trenutku moramo svi da se ponašamo odgovorno, ako je moguće izbjegavati odlazak u ugrožena područja gdje se pojavljuje transmisija virusa korona, a svi koji se vraćaju iz tih područja treba da postupaju po uputstvima sanitarnih inspektora na granicama i nadležnih epidemiologa – poručio je za RTS dr Stevanović.

 

To je, dodaje, i glavna mjera prevencije – poštovati mjere koje oni odrede, da se prema stepenu rizika stave pod različite vrste nadzora: od praćenja stanja u kućnim uslovima, preko kućne izolacije, pa do karantinske mjere kod osoba koje su bile u uslovima koji su visoko suspektni za transmisiju virusa.

 

Država se priprema za svaki scenario

 

Svaka država se, ističe dr Stevanović, priprema za scenarije poput onog u Italiji.

 

– Mi više decenija prorađujemo takav scenario, ali se nadamo da se nikada neće desiti. Postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sistema, čak se mogu i aktivirati ostali dijelovi društva i državnog sistema u zavisnosti od potrebe. Scenarije imamo, primjenjivali smo slične mjere i spremni smo za najcrnji scenario, ali nadam se da do njega neće doći – zaključio je rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *