Poruka Brnabićeve nakon sastanka sa Palmerom

Region

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je danas sa Metjuom Palmerom, prije svega, razgovarala o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.

 

– Nismo čak nijednom rečenicom pomenuli takse Prištine, niti novu prištinsku administraciju. To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, sa jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi – rekla je Brnabić novinarima u Londonu.

 

Premijerka je rekla da će Palmer razgovarati i sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, tokom predsjednikove posjete Vašingtonu, kao i da će se ona sama sa njim vidjeti još jednom, na samitu u Delfiju, te da očekuje da će Palmer uskoro posjetiti Beograd.

 

Brnabić je naglasila da je zaključak razgovora da je regionalna stabilnost apsolutno najvažnija tema, i politički i ekonomski.

 

– Tu se mi slažemo sa SAD. Ne slažemo se po našim pogledima na neke stvari, šta je uzrok, a šta posljedica nekih trenutnih nestabilnsoti u regionu, ali svakako ostaje da razgovaramo o tome – rekla je Brnabić.

 

Premijer Srbije je ponovila da je Srbiji u interesu regionalna stabilnost, koja je jedna od najvažnijih stvari, pored evropskih integracija.

 

– Kada me Palmer pita šta govorimo Miloradu Dodiku kada se vidimo, ja mu odgovorim da je to apsolutni isto ono što govorimo kada razgovaramo o tim temama u javnosti ili na skupovima poput današnjeg – istakla je Brnabić.

 

Podsjetila je da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, što je, kaže, naše pravo i obaveza.

 

– Ali, kada govorimo o BiH, i RS, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa Dodikom, i tu ne postoje tajne. Imamo posebne odnose sa RS, to je naše pravo i želje, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu BiH – rekla je Brnabić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *