Pompeo očekuje od Prištine da ukine takse na srpske proizvode

Region

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

 

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta, Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, u Vašingtonu.

 

Pompeo je ukazao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, “obiju zemalja”.

 

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio “snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorjenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu”.

 

“Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namjerama za uspostavljanjem vazdušnog i željezničkog saobraćaja i autoputeva između Beograda i Prištine”, navela je Ortagus u svom saopštenju.

 

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbjeđivanja bolje budućnosti.

 

“Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

 

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom fejsbuk profilu napisao:

 

“Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvijek bude ukjlučena u humanitarne i mirovne misije u svijetu, zajedno sa Sjedinjenim Državama Amerike. Dijelili smo isto uvjerenje da je za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je prije moguće”.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *