RIK: Vučić osvojio 55,13 odsto glasova

Region

Prema rezultatima RIK-a na osnovu 91,65 odsto obrađenog materijala, Aleksandar Vučić je na predsjedničkim izborima osvojio 55,13 odsto glasova. Slijede Saša Јanković sa 16,25, Luka Maksimović sa 9,43, Vuk Јeremić sa 5,64 i Vojislav Šešelj sa 4,47 odsto.

Ostali kandidati su zajedno osvojili 7,41 odsto glasova. Na izborima za predsjednika glasalo je 54,55 odsto upisanih u birački spisak.

Sprovođenje izbora za predsjednika Srbije pratilo je ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.
Sinoć je Ipsos objavio rezultate na osnovu njihovog uzorka prema kojima je Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu izbora.

Vučić je tokom obraćanja u svom izbornom štabu rekao da je ponosan na činjenicu da je dobio ogromno povjerenje građana Srbije.

Na rezultate su reagovali i ostali kandidati i njihovi izborni štabovi.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji bilo je određeno 90 biračkih mjesta, na kojima je moglo da glasa 105.929 birača. Izašlo je 41.537 birača ili 39,21 odsto, saopšteno je iz misije OEBS-a koja je organizovala izbore na Kosovu. Službenici ove misije su neobrađen birački materijal predali predstavnicima RIK-a.

Vučić je sinoć objavio pobjedu, navodeći da je za njega glasalo više od dva miliona birača i da je pobjeda čista kao suza.

– Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromno povjerenje i od tri miliona i 700 hiljada ljudi, konačna procjena je da smo dobili oko dva miliona i 35.000 glasova – rekao je Vučić.

On je istakao da je dobio 12 odsto, odnosno oko 430.000 glasova više nego svi drugi kandidati zajedno. Najavio je da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.

Saša Јanković je rekao da njegov izborni rezultat predstavlja pobedu pristojnosti, reda,
finih ljudi, pravila, principa i vrijednosti za koje se zalagao.

Vuk Јeremić poručio je da namjerava da ostane i bude angažovan u političkom životu i poslije izbora, ali da će o tome razgovarati nakon što budu objavljeni konačni rezultati.

Saša Radulović je izjavio da je na predsjedničkim izborima pobijedila neregularnost i apstinencija i da je ključni razlog za loš rezultat opozicije to što nije imala jednog kandidata.

Predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da su predsjednički izbori protekli uz najnepošteniju kampanju u istoriji i da je jedino pravo rješenje da se izbori ponište i organizuju novi.

Funkcioner Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da će radikali narednih dana ispitivati uzroke i posljedice rezultata.

Vučić je na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci dobio 451 glas od ukupno važećih 655, rekao je predsjednik biračkog odbora Radoslav Ilić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *