Šešelj: Ne povlačim se iz stranke, podržavam proteste

Region

Posle debakla na predsedničkim izborima osnivač i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj saopštio je danas da se ne povlači iz partije.

Kada je ušao u punu salu začuo se aplauz prisutnih radikala.

“Srpska radikalna stranka nije zadovoljna izbornim rezultatom i analiziramo ovoliki podbačaj i unutrašnje stvari u stranci koje su dovele do ovoga. Na putu smo da istražimo stvari koje nisu dozvoljene, kupovinom članova biračkih odbora, čak i pojedinih funkcionera. Objektivno, bili smo pritisnuti silnim aktivistima vladajućih stranaka, koji su pritiskali kako da se glasa, što je nedozvoljeno”, rekao je Šešelj na konferenciji za štampu u sedištu stranke.

Šešelj je istakao da nije imao ni procenat pojavljivanja na medijima sa nacionalnom frekvencijom u odnosu na Vučića.

“Doveli su nas u situaciji da nemamo kud, ne možete se takmičiti. Presudila je činjenica da je poslednjeg dana doveo mamu i tatu u emisiju da ga hvale. A ja sam siroče bez oca i majke, a nisam imao ni na koju televiziju da me neko hvali. Reč je o televiziji na kojoj nisam nijednom gostovao od početka kampanje”, istakao je lider SRS koji tvrdi da je “vođena totalna kampanja koja ljudima razara i ispira mozak”.

“Ipak, tražimo razloge u nama samima”, dodao je.

On je ocenio da je “javnost dovedena u stanje ili voliš Vučića ili ga ne voliš, a stvari su mnogo kompleksnije”.

“Širom Srbije su demonstracije. SRS nije organizator, ali ne suprostavljamo se volji da se iskaže mišljenje. Sa nekoliko zahteva protesta se slažemo – posmenjivati neke članove RIK, ali ne sve, naši članovi su bili dosledni u primenjivanju odluke Ustavnog suda. Pre svega u vezi sa brojanjem glasova sa Kosova. Glasovi sa Kosova nisu dovoljni da se obore izbori, ali svakako da su bili ostavljeni bez kontrole. Zato ih treba odbaciti sve. Sledeći put da Srbi s Kosova glasaju u užoj Srbiji (Kuršumlija, Vranje, Novi Pazar, Raška)”, kazao je Šešelj.

Šešelj je rekao i da SRS podržava smenjivanje kompletnog Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

“Mi smo za ukidanje REM-a. Da se vrati državna televizija sa višestranačkim upravnim odborom i višestranačkim telom za kontrolu drugih medija”, kazao je lider radikala.

On je istakao da je odavno za smenu celokupnog Upravnog odbora RTS i RTV, “jer su nemoralni i prodaju se za novac”.

Šešelj je naveo da pobedu Vučiću neće čestitati.

“Nismo bili u ravnopravnim uslovima. Ne sumnjam da je imao više glasova, ali za odmah pobedu u prvom krugu…”, rekao je.

Da li je razlog ovakvog rezultata to što je bio mlak prema Vučiću?

– Nisam bio mek prema vlastima u kampanji. Odustao je, recimo, od prodaje Sartida Amerikancima, pa je našao Kineze. Kritikovao ga jesam. Nisam ga psovao, nisam mu napadao porodicu. Napadam ga političkim argumentima.

Zašto vas nije bilo četiri dana nakon izbora da se pojavite?

– Da bi novinarkama “Srpskog telegrafa” i ostalima ostavio razlog da se nečim bave, izmišljotinama. Ne povlačim se, zašto bih se povlačio. U stranci se nije pojavio nijedan zahtev za mojom ostavkom.

Osipanje stranke?

– Ne, mi nismo, ali ima sumnjivih, potkupljenih, to vam otvoreno govorim. Nekoliko naših.

A izjava o Belom (da će se povući ako Beli bude bolji od njega)?

– Kad nađete tu izjavu o povlačenju, ja ću vam odmah isplatiti 1.000 evra.

Upitan da li isključuje mogućnost da posle analize u stranci podnese ostavku, Šešelj je odgovorio: “Ništa ne isključujem, možda bude i vanredni kongres”.

Nastavio je šaljivim tonom: “Pojavila se ideja da moja supruga vodi stranku, a da ja sedim kod kuće, da kuvam i čistim”.

Pa ozbiljnije, citirajući Nehrua: “Život je predodređen za pobede i poraze… Ovo jeste veliko životno iskušenje za mene i videćemo kako ću se sa time nositi. Moj ceo život je bio pun iskušenja”.

mondo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *