Trgovci u Hrvatskoj povećali cijene sedam puta

Region

U prodavnicama širom Hrvatske ima dovoljno prehrambenih namirnica, ali neki su u vrijeme pandemije koronavirusa vidjeli priliku da dobro zarade.

 

Tako se ovih dana po internetu, među polovnim automobilima, nekretninama na moru, frezama i brodskim motorima, na prodaju nudi i – kvasac, i to običan suvi pekarski, za pečenje hljeba i sličnih tijesta, a koji je nestao s polica dobrog dijela hrvatskih radnji još u prvom talasu histeričnog “korona šopinga”, piše Slobodna Dalmacija.

 

Jedan majstor, vodeći se logikom da je sve stvar ponude i potražnje, u oglasima na internetu nudi kesicu suvog kvasca od 7 grama po cijeni od 20 kuna. Uobičajena cijena kesice suvog kvasca u prodavnicama širom Hrvatske iznosi 2,75 kuna. Isti prodavac nudi i veće pakovanje od 450 grama za 100 kuna.

 

Nije kvasac jedino s čim preprodavci u kriznim vremenima pokušavaju da profitiraju.

 

Medicinske maske već odavno su postale klasik. Nude se u različitim kombinacijama. Obična pojedinačna troslojna maska – uz napomenu da je namijenjena zaštiti od koronavirusa – cijenom se kreće u rasponu do 10 do 30 kuna. One koje nazivaju respiratorskim koštaju 60 kuna, a one najkvalitetnije – 250 kuna.

 

Neko se pak dosjetio, pa je na prodaju dao i pravu pravcatu gas-masku, onakvu kakvu su nekada koristili na vježbama u rezervama JNA. Štiti, kaže oglašivač, od svih mogućih virusa i otrova, a tvrdi da ju je moguće koristiti i protiv korone. Cijena – prava sitnica. Za M1 vojničku masku potrebno je izdvojiti – 300 kuna.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *