Hrvatska: Novi slučajevi zaraze, zabranjeni javni događaji, rad trgovina i kafića

Region

U Hrvatskoj je potvrđeno još šest novih slučajeva zaraze korona virusom, pa je ukupan broj oboljelih sada 87, saopštio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite.

 

“Infektološkom obradom detektovano je šest novih oboljelih u Hrvatskoj, tako da je novi ukupan broj zaraženih 87 osoba”, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Hina.

 

Dodao je da je do sada izijlečeno pet osoba, a ukupno je testirano 1.171 uzorak.

 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je gradove u kojima se pojavio virus korona.

 

“U Zagrebu 41, u Zadru jedan, u Varaždinu šest, u Slavonskom Brodu jedan, u Sisku tri, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku sedam, i Karlovcu jedan, i u Zaboku tri”, kazao je Capak.

 

Capak je rekao i da imaju još jedan novi slučaj u bolnicama, sada ih je ukupno devet.

 

Štab je takođe podigao i platformu putem koje će razmenjivati informacije o pozitivnim slučajevima.

 

Od ponoći će u Hrvatskoj biti zabranjeni svi javni događaji i okupljanja, kao i rad ugostiteljskih objekata i trgovina koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog štaba Civilne zaštite Davor Božinović.

 

Kako je rekao na konferenciji za novinare, zabrana će važiti 30 dana.

 

“Priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja. Obustaviće se rad za sve uslužne delatnosti koje nisu preko potrebne za svakodnevno funkcionisanje zajednice – saune, bazeni, bioskopi, noćni i disko klubovi””, rekao je Božinović.

 

Kako je naveo, biće obustavjen i rad muzeja, pozorišta, plesnih škola i knjižara, izložbi, frizera, kozmetičara, teretana i fitneš centara, kao i sva sportska takmičenja, vjerska okupljanja i sličnp.

 

Božinović je rekao i da neće raditi ugostiteljski objekti svih kategorija, osim pripreme i dostave hrane i rada narodnih kuhinja.

 

On je dodao da će raditi apoteke, benzinske pumpe, pekare, kiosci, specijalizovane trgovine dječjom opremom i za invalidska pomagala, prodaja hrane za životinje i slično.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *