Borelj: Evropska unija čini sve da pomogne Srbiji

Region

Evropska unija (EU) čini sve da pomogne Srbiji u borbi protiv virusa korona, posebno u nabavci medicinske opreme, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

U razgovoru, tokom kojeg je bilo riječi o mjerama koje se preduzimaju s ciljem suzbijanja širenja virusa korona, Borelj je obavijestio Vučića da evropske institucije pripremaju mogućnost da i zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU imaju pristup sredstvima iz EU fonda solidarnosti, koja su sada na raspolaganju.

 

Ta sredstva su na raspolaganju i u slučaju kriznih situacija u oblasti javnog zdravlja, a ne samo prirodnih nepogoda, kao što je bio slučaj ranije.

 

Sagovornici su saglasni da su, radi suzbijanja širenja virusa korona, neophodne saradnja i koordinacija mjera između zapadnog Balkana i EU, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

 

Vučić je Borelju rekao da Srbija računa na pomoć EU u borbi protiv ove bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posljedica.

 

U razgovoru su dominirale dvije ključne teme, a prva je kako ekonomski pomoći Srbiji poslije krize sa virusom korona i Vučić je rekao da se Srbija nada da ima isti tretman kao zemlje članice i pristup različitim fondovima EU, koji bi pomogli oporavku privrede u Srbiji.

 

Druga tema odnosila se na nabavku medicinske opreme i materijala za borbu protiv virusa korona, a Vučić je pozdravio odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrijednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz mehanizam Civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

 

Vučić i Borelj razgovarali su i o regionalnoj situaciji i odnosima Beograda i Prištine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *