Borel: EU ne zaboravlja građane zapadnog Balkana

Region

Šef diplomatije EU Žosep Borel ocjenjuje da u vrijeme borbe sa “krizom bez presedana” kakva je pandemija COVID-19 EU ne zaboravlja na građane sa zapadnog Balkana.

 

On podsjeća da je EU izdvojila 15 miliona evra trenutne pomoći za zdravstveni sistem Srbije i dodatnih 78 miliona evra za socijalno ekonomski oporavak zemlje nakon pandemije.

 

Žosep Borel u svom blogu piše da EU u borbi protiv krize COVID-19 i njenih posljedica “mora da pokaže šta stvarno znači evropska i globalna solidarnost”.

 

“Solidarnost ne može biti smo riječ koja ne podrazumijeva i obavezu”, kaže Borel.

 

Napominjući da EU u trenucima odgovora na krizu “ne zaboravalja i građane sa zapadnog Balkana”, Žosep Borel podsjeća da je Unija objavila paket fiskalne pomoći zemljama regiona u visini od 38 miliona evra “hitne pomoći” za nabavku medicinske opreme, njen transport i trenutne potrebe građana.

 

“Dodatno, EU će preusmjeriti 374 miliona evra za socijalni i ekonomski opravak regiona kada se kriza okonča, a kako bi se sačuvala radna mjesta, preduzeća, socijalna davanja i nastavio život ljudi nakon pandemije”, navodi Borel.

 

U odnosu na ostale partnere sa zapadnog Balkana, EU je ka Srbiji usmjerila najvišu sumu kako trenutne pomoći (15 milona evra) tako i naknadnog “paketa za oporavak” (78 miliona evra).

 

Za hitne potrebe borbe protiv virusa korona Albanija je od EU dobila četiri miliona evra, BiH sedam milona evra, Crna Gora tri miliona evra, Sjevrena Makedonija četiri miliona evra i Kosovo pet miliona evra.

 

Kada je u pitanju socijalno ekonomski oporavak BiH može da računa na74 miliona evra, Albanija na sedam miliona evra EU pomoći, Crna Gora 50 miliona evra, Sjeverna Makedonija 62 miliona evra i Kosovo 63 miliona evra.

 

“Zapadni Balkna može da računa na solidarnost EU i to ne samo u krizim vremenima”, naglašava Borel.

 

Šef diplomatije EU podsjeća da je EU glavni donator, investitor i trgovinski partner zapadnog Balkana, a da je od 2014. godine do danas pomogla građane regiona sa donacijama u visi od jedne milijarde evra.

 

“Vrijeme je da budemo ozbiljni u solidarnosti i saradnji. Moramo da radimo zajedno, pomažući jedni druge, jer niko ne može sam da izađe na kraj s trenutnom situacijom”, zaključuje Borel.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *