U Srbiju stiglo 11 ruskih aviona s medicinskom opremom

Region

Na batajnički aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici jutros u 6.30 sletio je i 11. avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je, po dogovoru dva predsjednika i vrhovna komandanta oružanih snaga, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbiji uputila Ruska Federacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

 

U saopštenju se navodi da je juče pomoć dopremljena u šest aviona, a tokom noći i jutra, od 3.25, na batajnički aerodrom sletjelo je i ostalih pet aviona.

 

U saopštenju se kaže da su u sastavu timova iz Ruske Federacije jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

 

Ruski stručnjaci podijeljeni su u osam ljekarskih timova, a svaki tim imaće ljekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.

 

Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

 

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namijenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u liječenju pacijenata zaraženih virusom korona i u borbi protiv širenja COVID-19.

 

Ministarstvo podsjeća da su prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije dočekali predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

 

U saopštenju se navodi da su se odmah po slijetanju prvog aviona na aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, sa saradnicima, sastali su se sa general-majorom Mihailom Černišovim, načelnikom ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije.

 

Na sastanku su razmoreni i usaglašeni planovi angažovanja i podijeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja korona virusa u Srbiji.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *