U Hrvatskoj osjetno manje zaraženih

Region

Hrvatska bi mogla polako da počne da popušta pojedine epidemiološke mjere uvedene zbog virusa korona budući da je osjetno manje zaraženih u odnosu na prošle dane.

 

Za sada sve mjere ostaju na snazi, ali prema izjavama nadležnih, ublažavanje pojedinih mjera moglo bi da uslijedi krajem naredne sedmice, prenose hrvatski mediji.

 

Ministri će na Vladi predložiti što bi se moglo popustiti, a onda slijedi epidemiološka procjena i veoma brzo bi trebalo doći i do popuštanja nekih mjera, poput javnog prevoza, otvaranja nekih zanatskih radnji i trgovina.

 

U protekla 24 časa zabilježena su 23 nova slučaja zaraze, a jedna osoba je umrla od posljedica virusa.

 

Od virusa korona u Hrvatskoj je ukupno oboljelo 1.814, izliječeno je 600, a preminulo 36 ljudi.

 

Iduć sedmice Vlada Republike Hrvatske će raspravljati o predloženim mjerama za otključavanje hrvatske ekonomije nakon što su već gotovo mjesec dana na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Najiščekivanije mjere relaksacije zasigurno su one iz turizma, posebno s obzirom na pritisak nekih hrvatskih stranih emitivnih tržišta koja bi ove godine rado ljetovala na Jadranu.

 

U tom smislu, se za početak, zbog domaćih gostiju, predlaže otvaranje međugradskog prometa, a potom i granica prema hrtvatskim autodestinacijama s kojih bi ove godine, u slučaju dobre epidemiološke slike, moglo stići nešto posjetilaca.

 

– Pritom je važno da uslovi prelaska granice budu što jednostavniji jer budu li ljudi morali čekati u kolonama i ispunjavati papire, to nije prikladno ni u zdravstvenom niti u turističkom smislu, kažu za Jutarnji list sugovornici.

 

Kad su u pitanju smještajni objekti, za početak se predlaže otvarati one koji su “najbliže prirodi” – prvenstveno kampove, i to za početak segment mobilnih kućica s vlastitim sanitarnim čvorovima kako ne bi dolazilo do prevelikog miješanja gostiju, a otvorene će biti i kuće za odmor te privatni iznajmljivači.

 

Predlaže se otvaranje i kafića i restorana, ali za početak isključivo onih koji imaju terase te koji mogu osigurati dovoljnu distancu između stolova i gostiju. Razmišlja se i otvaranju različitih obrta, poput frizerskih, kozmetičarskih, pedikerskih i salona za masažu, uz stroge mjere distanciranja, ograničavanje broja mušterija i uz nošenje maski. O otvaranju teretana i fitness centara još se ne razmišlja.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *