MMF predviđa da će Hrvatska ući u recesiju dublje od ostalih zemalja

Region

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 9 odsto – malo koga je iznenadila zbog opšteg uticaja epidemije na svjetsku privredu, ali skoro niko nije očekivao da će u MMF-ovom poređenju s ostalim zemljama – Hrvatska tako loše proći, piše Novac.hr.

 

Naime, uz Grčku kojoj MMF prognozira pad BDP-a od 10 procenata i Italiju koja će “zaroniti” 9,1 odsto, za Hrvatsku je data ubjedljivo najlošija procjena unutar EU. Hrvatska stoji gore nego ostale evropske zemlje u razvoju, ocjenjuje MMF.

 

Grupu zemalja koje MMF svrstava u evropske zemlje u razvoju čine, osim Hrvatske, Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, BiH, Srbija, Mađarska i Bugarska. Fond je dao prosječnu procjenu pada BDP-a od 5,2 odsto, što je čak 3,8 odsto povoljnije od prognoze date za hrvatsku privredu.

 

“Budući je naš BDP u značajnoj mjeri oslonjen na usluge poput turizma, a korona virus je najjače kratkoročno, a vjerovatno i dugoročno, udario upravo na taj sektor, otuda i procjena MMF-a da ćemo imati najveći pad BDP-a u ovom dijelu Evrope, i pad značajno veći od pada dijela Evrope koji MMF u svojoj analizi vodi kao evropske zemlje u razvoju”, kaže istraživač Ekonomskog instituta u Zagrebu, Zoran Aralica.

 

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Željko Garača, navodi da će “sada mnogo toga zavisiti od politike koju će voditi vlada Hrvatske, konkretno ministar finansija Zdravko Marić”.

 

“Da li će to biti ‘austerity’ ili fiskalna ekspanzija. Za mene tu nema dileme, gledajući kako rade druge zemlje, ali i ono što smo prošli nakon krize 2009. – to mora biti fiskalna ekspanzija, a uz nju, između ostalog, mjere koje bi razvojem unutrašnjeg tržišta ublažile očekivani pad BDP-a”, smatra Garača.

 

Kada je u pitanju prognoza MMF-a za iduću godinu, procjena je da će hrvatska privreda rasti po stopi od 4,9 odsto što je duplo više od rasta u 2019. godini.

 

Za Njemačku i Austriju MMF prognozira pad BDP-a u ovoj godini od sedam odsto, što je malo više od recesijske prognoze Fonda za cijelu evrozonu (6,6 %).

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *