Stojiljković: Poslije korone slijedi ekonomska kriza

Region

Predsjednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković poručio je u prvomajskoj poruci da će poslije korona virusa uslijediti ekonomska kriza, a da u krizama stvari po radnike i sindikate mogu biti još gore.

 

– Pandemija je odličan izgovor za već prisutnu recesiju, trgovinske ratove, decenijsku stagnaciju plata zaposlenih, uz paralelno ekstremno bogaćenje magnata koji onda kupuju medije, političare i takozvanu stručnu javnost – naveo je Stojiljković, piše Danas.

 

On je naveo da je pretjerano reći da poslije pandemije više ništa neće biti isto, ali da je sigurno kraj “mlakoj, prigodnoj retorici i rutinski postavljenim zahtjevima na prvomajskim šetnjama” i kraj “fingiranog socijalnog dijaloga i poruka podrške ‘svijetlom rukovodstvu’ sa sjednica na kojima dijaloga i dogovora nije bilo, jer kao pre neki dan – ni same sednice nije bilo”.

 

Stojiljković je u poruci naveo i da sindikat ne pristaje na ugrožavanje zdravlja zaposlenih u Juri i otpuštanja sindikalca u jagodinskom preduzeću Vibac Balcani. On je dodao da prema ocjeni sindikata Nezavisnost država mora biti i socijalno odgovorna i razvojno uspješna – ona mora raditi u interesu svojih sopstvenih građana.

 

Stojiljković je poručio da više nema kud i da će sindikat na “stub srama” staviti svakog poslodavca koji otpušta radnike, a nije učinio sve, uz pomoć države, da ih zadrži.

 

– Osudićemo svako slugeranjsko ponašanje i beg od javne reakcije među sudijama, ljudima u javnoj upravi, medijima i akademskoj javnosti. Jadni su oni koji znaju a ćute ili, čak, lažu iz interesa. Na stub srama ćemo staviti svaku politiku i stranku koja se servilno ponaša prema stranim kompanijama koje ne poštuju elementarnu radnu zaštitu i prava zaposlenih, one koji bi sve da rasprodaju, a da na pozicije postave svoje poslušnike i mediokritete – istakao je Stojiljković, prenosi Blic.

 

On je pozvao na solidarnost unutar sindikata i između sindikata i poručio da je došlo vrijeme da se vidi ko su zaista sindikati.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *