Brnabić: Ukidanje vanrednog stanja važno i za ekonomski oporavak države

Region

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su se u Srbiji, prema mišljenju struke, stekli uslovi da bude ukinuto vanredno stanje i istakla da je to važno i za ekonomski oporavak i razvoj države.

 

Brnabićeva je na sjednici Skupštine Srbije rekla da je osnovni uslov za ukidanje vanrednog stanja ispunjen i da je to da u Srbiji sedam dana zaredom ima manje od pet odsto oboljelih u odnosu na broj testiranih.

 

“To je ispunjeno i od 28. aprila Srbije je ispod pet odsto”, dodala je ona.

 

Brnabićeva je napomenula i da je u ovom trenutku broj zareženih u odnosu na broj testiranih (od juče u 15.00 časova) oko 1,8 odsto i da će precizni podaci biti poznati na konferenciji za novinare danas u 15.00 časova.

 

Ona je navela da je ispunjeno i svih šest kriterijuma koje je Svjetska zadravstvene organizacije uputila Ministarsvu zdravlja Srbije.

 

Prema njenim riječima, i po ukidanju vanrednog stanja, koje je zbog virusa korona uvedeno 15. marta, moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja i zaštite.

 

Odmah na početku sjednice, kojoj prisustvuje 130 poslanika, bila je određena pauza jer je poslanik opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović duvao u pištaljku u skupštinskoj sali.

 

Osim tačke o ukidanju vanrednog stanja, na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju uredbi koje je Vlada donijela uz supotpis predsjednika Srbije.

 

Skupština će danas raditi i poslije 18.00 časova, a poslanici nose zaštitne maske i rukavice.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *