Cetinje: Parlament Crne Gore izglasao ulazak u NATO

Region

Crna Gora je ispunila sve uslove da postane 29. članica NATO saveza. Skupština Crne Gore je na sjednici na Cetinju sa 46 glasova ZA izglasala Prijedlog zakona potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora. Formalan prijem u NATO slijedi na samitu u maju.

Skupština Crne Gore jednoglasno je danas, sa 46 glasova, usvojila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO savezu.

Poslanici vladajuće koalicije u Crnoj Gori koju čine DPS, SD, BS, HGI i koalicija albanskih stranaka, zajedno sa opozicionim SDP-om glasali su ZA, dok su ispred zgrade parlamenta, pristalice opozicionog DF-a palile NATO zastavu.

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) su jedini od opozicionih partija, prisustvovali sjednici parlamenta na Cetinju, prenosi RTCG. Demokratski front (DF) je organizovao protest zbog odluke da se, mimo referenduma, donese odluka o članstvu Crne Gore u NATO. Oni su poručili i da neće priznati odluku parlamenta.

 Duško Marković, predsjednik Skupštine Crne Gore

Predsjednik vlade Duško Marković kazao je na početku rasprave da skupština danas ima istorijsku privilegiju da donese “odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca”.

-Ovakva odluka se nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti, saopštio je Marković.

Đukanović: Usvajamo evropski sistem vrijednosti

Crna Gora je nepovratno na putu evropskog kvaliteta života i svjedočanstvo toga je ono što će se danas dogoditi na Cetinju, kada će Skupština izglasati pristupanje te države NATO savezu, poručio uoči današnje sjednice parlamenta lider vladajuće DPS i bivši premijer Milo Đukanović.

-Mi ne pristupamo NATO da bi ratovali, nego suprotno. Kada su pokušavali da nas uvuku u rat sa čitavim svetom, kao 1999. godine, mi smo bili mudri i kazali da to nije naš rat i da se radi o privatnom ratu, radi očuvanja pozicija političkih struktura u Beogradu. Mi smo se suprotstavili takvom zlokobnom interesu. Rat nije naš interes. Mi želimo da usvajamo evropski sistem vrijednosti a evropske države čine okosnicu NATO, rekao je Đukanović.

Opozicija traži referendum

Jedan od lidera DF i predsjednik Pokreta za promene Nebojša Medojević je rekao da je DF jedina opoziciona snaga koja je “stisnula petlju da dođe ovde”. On je naveo i da policija blokira saobraćaj kako ne bi dopustima građanima da dođu na Cetinje.

Lideri Demokratskog fronta pozvali su prethodno crnogorske građane, kao i predstavnike Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, da im se pridruže danas na mirnom narodnom skupu na Cetinju. Na Cetinje su stigli lideri DF-a, kao i predstavnici organizacija koje se protiv članstvu Crne Gore u NATO.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *