Stevanović: Epidemija se ne gasi, ona se smiruje i to može da potraje

Region

Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, rekao je da se nazire kraj epidemije i da se ušlo u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti, suviše je rano da se kaže.

 

“Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a iza toga možda i duže”, naveo je doktor Stevanović.

 

Doktor Goran Stevanović je rekao za RTS da se epidemija virusa korona smiruje, odnosno da su sve mjere koje su rađene dovele do toga da se broj oboljelih smanjuje.

 

Sa druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta u Srbiji je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedjelja i što zahtijeva oprez.

 

U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smiju da se opuštaju.

 

“Može se očekivati ponovni porast broja obolelih ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih”, ukazao je doktor Stevanović.

 

Prema njegovim riječima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog oboljelog.

 

“Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novooboljele i tokom cijelog juna, a iza toga možda i duže”, naveo je doktor Stevanović.

 

Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti, suviše je rano da se kaže.

 

“Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će se popuštanje mera, ali i naše ponašanje odraziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana”, rekao je Stevanović.

 

Ukazuje da je na Infektivnoj klinici popunjenost 70 odsto i da je u ovom trenutku samo jedan pacijent na respiratoru.

 

Ono što se ponovo dešava jesu oscilacije u broju pregleda, kaže doktor Stevanović i dodaje da je krajem prošle nedjelje bilo njih pedesetak, a noćas 81, što govori da se epidemija ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje.

 

Srbija je ušla u 10. nedjelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *