Kufner objasnio proceduru ulaska i izlaska iz Hrvatske

Region

Direktor Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Hrvatske Tomislav Kufner objasnio je za Hrvatsku radio-televiziju proceduru uz koju je moguće ući u ovu zemlju, ili iz nje izaći.

 

“Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. Prvenstveno to su poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu”, rekao je Kufner za HRT.

 

Turisti na graničnim prelazima ne ispunjavaju nikakve formulare već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputstvima u vezi sa socijalnom distancom, pranjem ruku itd.

 

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

 

“Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema”, kaže Kufner.

 

On je dodao da je u posljednjih 9 dana bilo oko 17 hiljada ulazaka u Hrvatsku.

 

“Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, poglavito u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista”, kaže Kufner.

 

Dodaje da “nema privilegovanih” iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego na primjer u Njemačkoj.

 

“Promet putnika nije u onom opsegu u kojem je bio prije korona virusa”, dodaje.

 

Saradnja s graničnom policijom na primjer Slovenije ili BiH je, kaže, dobra.

 

“Svakodnevno razgovaramo s kolegama, eventualno ako su oni ili mi uveli neke promjene oko prelaska granice. Suradnja je na dobroj razini”, ističe Kufner.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *