Pandemija oborila cijene smještaja na Jadranu

Region

Cijene smještaja za ljetovanje ove godine na Jadranskom primorju, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom kovida-19, niže su za sve koji se ovog ljeta odluče da otputuju u Crnu Goru i Hrvatsku, kažu iz turističkih agencija u BiH.

 

Iz turističke agencije “BH Passsport” Sarajevo kazali su da već imaju povratne informacije od privatnih smještaja iz Hrvatske, u kojima su odlučili da spuste cijene svojih usluga.

 

“U toku ove pandemije većina privatnih smještaja nam je dostavila povoljnije ponude nego što su bile prije ove cijele situacije”, kazali su iz ove agencije.

 

Iz turističke agencije “Unis Tours” u Banjaluci ističu da i oni u Hrvatskoj za smještaje imaju popuste.

 

“Na popuste su se odlučili privatni hoteli koji sigurno znaju da će raditi ove sezone”, rekla je Gordana Blagojević, šef Poslovnice agencije “Unis Tours” Banjaluka.

 

Prema njenim riječima, još se čeka šta će biti sa graničnim prelazima, odnosno kada će biti dozvoljen prelazak granica i kakvi će biti uslovi i mjere.

 

“Nama iz turističkih agencije trenutno je najbitniji faktor da se pri ulasku u drugu državu ukine obaveza testa na virus korona, pa da naši putnici koji žele da putuju mogu da idu”, kazala je Blagojevićeva za “Nezavisne”.

 

Dodaju da su, što se tiče do sada uplaćenih aranžmana, veliku zainteresovanost imali za evropska putovanja, ali je sada sve u fazi mirovanja.

 

“U slučaju da neko želi da odustane ili da pomjeri svoje ljetovanje za neki period, strankama se daje vaučer na osnovu kojeg sva uplaćena sredstva u našoj agenciji mogu da iskoriste u narednih 18 mjeseci, bilo da se radi o istom ili zamjenskom putovanju. Nakon toga, ako se stranka ne odluči ni za jednu opciju, agencije će vratiti novac”, ističe Blagojevićeva.

 

Iz turističke agencije “Hit Tours” Tuzla istakli su da je, i pored toga što su cijene smještaja ove godine niže zbog pojave virusa korona, veliki dio njihovih putnika otkazao ljetovanja na Jadranu upravo zbog straha od moguće zaraze.

 

“Iako su hoteli s kojima mi sarađujemo u Hrvatskoj i Crnoj Gori spustili cijene smještaja, veliki broj naših klijenta ne želi da putuje, već otkazuju ljetovanja ove godine”, kazali su iz ove agencije.

 

Dodaju da je jedan od velikih problema to što im hoteli ne žele vratiti novac, već njihovi klijenti mogu umjesto toga dobiti vaučer koji će moći iskoristi do kraja ove godine.

 

Predrag Turnić, direktor agencije “Friend Travel” Trebinje, ističe da je ljetna sezona veoma neizvjesna jer još se ne zna datum slobodnog prelaska granica i putovanja u druge zemlje.

 

“Još je neozbiljno klijentima nuditi ljetovanja izvan BiH, a niste sigurni u realizaciju istih. Mi kao agencija svakako smo spremni sa svojim promotivnim ponudama ljetovanja u drugim zemljama, ali kao što sam već pomenuo, sve dok se nesmetano ne otvore granice i omoguće putovanja bez velike procedure, smatram da je neozbiljno klijentima nuditi usluge ljetovanja izvan BiH”, kazao je Turnić.

 

Jedan Banjalučanin kaže da, ukoliko virus popusti, planira sa porodicom da ode negdje na ljetovanje, ali još nije siguran da li bi izabrao Neum ili otišao izvan BiH.

 

“Druga opcija je Crna Gora, ali ipak još pratim epidemiološku situaciju i šta će biti na granicama. Ako bude komplikovana procedura, otići ćemo negdje na odmor u BiH”, kaže on.

 

Promocija destinacije RS

 

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je za “Nezavisne” da rade na tome da se u narednom periodu posvete promociji turističkih destinacija Republike Srpske.

 

“S obzirom na to da dolazi vrijeme godišnjih odmora, mi ćemo se, u saradnji sa nadležnim institucijama, okrenuti ka promociji domaćih turističkih potencijala”, naveo je Blagojević.

 

Podsjećamo, ove sedmice je najavljen i sastanak u vezi s novim turističkim programom i podjelom vaučera koje bi dobili građani RS, a koje mogu da iskoriste na destinacijama u Srpskoj.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *