Begić: Imamo uslove za odjavu epidemije u Crnoj Gori

Region

U Crnoj Gori su se stekli uslovi za odjavu epidemije virusa korona, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IZJ) Senad Begić.

 

Crna Gora je prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva virusa korona.

 

“Stiču se epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije. Ona je zakonski definisana procedura koja kaže da se epidemija može završiti onda kada prođe dupli inkubacioni period. Period nije definisan zakonom, on je više definisan nekim epidemiološkim pravilima. Dvije inkubacije bez novih slučajeva, i zaista su se stekli uslovi da se epidemija odjavi”, rekao je Begić u Jutarnjem programu RTCG.

 

Pravno formalno, kako je pojasnio, ovo na terenu ne mijenja mnogo, jer rizik od oboljevanja i dalje ostaje prisutan.

 

“Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mjere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. To su fizička distanca, pranje ruku i upotreba maski. U svim zemljama EU nošenje maski je obavezno kao i kod nas, dakle u zatvorenim, javnim prostorima gdje ne može da se održava fizička distanca od dva metra. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja oboljevanja”, rekao je Begić.

 

On je podsjetio da u Crnoj Gori ni juče nije bilo novootkrivenih slučajeva infekcije, te da su prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana tokom kojih nije bilo novih slučajeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *