Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsjednika Srbije

Region

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije i preuzeo dužnost predsjednika Srbije.

Zakletvu je položio na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Vučić je za predsjednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

“Prestali smo da se molimo bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo, u sebe, i u Srbiju i na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje”, poručio je danas Aleksandar Vučić u prvom obraćanju u svojstvu predsjednika Srbije.

“Na tom temelju nameravam, zajedno sa Vladom Srbije, da nastavim da gradim. Da dižem, zajedno sa svima u Srbiji, sprat po sprat, stepenik po stepenik, ploču po ploču, bez želje da tu građevinu ikada završim, već da je samo podignem dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, poslije mene, poslije nas, mogu da odu u neslućene visine”, poručio je obraćajući se poslanicima i gostima u Skupštini Srbije, a nakon što je položio zakletvu kao novi predsjednik.

Zahvalivši najprije svim prethodnim predsednicima Srbije, posebno Tomislavu Nikoliću, on je najbrojao kojih će se principa, načela i zakonitosti držati tokom mandata koji je započeo.

Kako je rekao Vučić, nema nikakvu sumnju u to šta činiti, a to, između ostalog, podrazumijeva da će krenuti po regionu tražeći novu šansu za sve koji žive na ovom terenu.

“I neću to raditi zato što Srbija od bilo koga strahuje, nego, upravo suprotno, radiću to baš zato što smo svaki strah ostavili iza sebe”, poručio je novi predsjednik Srbije. Najavio je otvaranje unutrašnjeg dijaloga o pitanju Kosova i Metohije, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav Srbije.

“Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda je i važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, Srbija je ozbiljna, jaka država, koja može da se odbrani, koja je posvećena svojoj slobodi i svojoj sigurnosti, i koja, upravo zato, uvijek može, i hoće, da svakome pruži ruku, bez straha šta će se toj ruci desiti.

“Da, želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom, hoćemo dalje da unapređujemo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom”, bio je izričit Vučić. Mi ne sumnjamo ni u koga, dodao je, ali i poručio da niko ne treba da sumnja u nas, ni u našu posvećenost miru, ni u našu spremnost da se odbranimo.

“Baš kao što ne treba da bude sumnje ni u evropski put kojem smo se posvetili. I to nije fraza, ili usputna obavezna rečenica koju su svi političari na Balkanu naučili. Želimo da gradimo demokratsko društvo i baš taj i takav tip društva jeste osnovni razlog našeg upornog i istrajnog opstajanja na evropskom putu. Nastavićemo taj put, ne moleći nikoga ni za šta, ali čvrsto verujući u sebe i reforme koje možemo i moramo da uradimo. Opet, ne zbog Evrope, već zbog nas”, naveo je Vučić.

Dodao je i da nikome neće poći za rukom da naruši iskreno prijateljstvo Srbije sa Ruskom Federacijom.

Govorio je o povezivanju tržišta zapadnog Balkana, ali i o tome da će uvijek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer, kako je objasnio, time štitimo naše Srbe i time čuvamo i branimo mir.

Svečanom polaganju zakletve prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Polaganju zakletve u Skupštini prisustvovali su poslanici i članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, bivši predsjednici Srbije i Jugoslavije, i ostale zvanice.

Biografija Aleksandra Vučića

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić rođen je 5. marta 1970. u Beogradu, gdje je završio Zemunsku gimnaziju, a zatim diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994.

Srpskoj radikalnoj stranci pristupio je 1993, kada je i izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Za generalnog sekretara te stranke izabran je 1994. i na toj dužnosti ostaje do 2008.

Imenovan je za direktora sportsko-poslovnog centra „Pinki“ u Zemunu 1996, poslije čega postaje ministar informisanja u Vladi nacionalnog jedinstva 1998.

Bio je poslanik u Saveznoj skupštini Savezne Republike Jugoslavije u tri mandata – u Vijeću republika od februara 1998. i od maja 2000, a od 24. septembra 2000. izabran je za poslanika na saveznim izborima.

Na lokalnim izborima za gradonačelnika Beograda “Vučić za metropolu” osvaja 29 odsto glasova u prvom krugu izbora, odnosno 48 odsto glasova u drugom krugu. Na lokalnim izborima za gradonačelnika Beograda održanim u maju 2008. osvaja 34,7 odsto glasova.

Sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku, a na osnivačkoj konvenciji u oktobru 2008. godine izabran je za zamijenika predsjednika stranke. Nakon opštih parlamentarnih izbora održanih 2012. preuzima funkciju ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Poslije ostavke Tomislava Nikolića zbog izbora za predsjednika Srbije na predsjedničkim izborima 2012. postaje v.d. lidera Srpske napredne stranke 24. maja 2012. Na Drugom kongresu stranke održanom 29. septembra 2012. jednoglasno je izabran za predsjednika te stranke.

Obavljao je funkciju ministra odbrane od 27. jula 2012. do rekonstrukcije Vlade Republike Srbije 2. septembra 2013, kada zadržava samo funkciju prvog potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Nakon pobjede SNS na izborima 16. marta 2014. izabran je za predsednika Vlade Srbije, koja je formirana 27. aprila 2014. Funkciju premijera obavljao je do avgusta 2016, kada je, nakon pobede SNS na izborima održanim 24. aprila 2016. započeo novi mandat na mjestu predsjednika Vlade Srbije. Na izborima za predsjednika Republike 2. aprila 2017.

Vučić je osvojio 55 odsto podrške, odnosno 2.012.788 glasova. Na funkciji premijera ostao je do 30. maja 2017, kada je podneo ostavku, da bi danas položio zakletvu na funkciju predsednika Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“ za ličnost godine 2012, kao i nagrade “Ličnost godine 2013” u izboru Nezavisnih novina. Dobio je i nagrade “Čovek godine 2013” u izboru evropskog ma gazina “Man”, “Najevropljanin 2013” u izboru međunarodne organizacije “Prva evropska kuća”, “Vidovdanske nagrade 2013” koju dodeljuje Grad Kruševac i nagradu “Regionalni lider 2014” u izboru regionalnog žirija i čitalaca “Večernjeg lista” Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u službenoj biografiji na sajtu Vlade Srbije, strastveni je čitalac, naročito literature iz oblasti istoriografije i geopolitike, ali i srpske i svijetske književnosti. Poseduje zavidnu ličnu biblioteku. Igra šah, rado prati utakmice košarke i fudbala. Tečno govori engleski i ruski, služi se francuskim i uči njemački jezik. Oženjen, otac Danila i Milice.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *