Ploča uklonjena iz Jasenovca pa postavljena u Novskoj

Region

Spomen-ploča HOS-a, koja je u četvrtak ujutro skinuta sa zgrade vrtića u Jasenovcu, postavljena je popodne u Novskoj.

Ploču su nešto prije 11 sati u Jasenovcu skinuli radnici komunalnog preduzeća “Novokom” iz Novske. Iako je pred njom grupa hrvatskih branitelja dežurala cijelu noć, prilikom skidanja ploče nije bilo nikakvih incidenata.

Ploča je u Novskoj postavljeno na Bairu (kolokvijalno zvanom Trokutu) iznad samog grada. Mjesto za ploču unaprijed je pripremljeno. Nekoliko metara od ploče nalazi se i spomenik poginulim braniteljima.

Do 14:30 u blizini ploče stajali su samo policajci, novinari i radnici komunalnog preduzeća iz Novske, a potom su stigli čelnici HOS-a.

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, upozorio je novinare da grb HOS-a više ne dovode u vezu s fašizmom. To su, kaže, dosad tolerisali, ali će ubuduće podizati tužbe.

Pupovac: Dobro je da ploča više nije u jasenovcu

Na rješenje pitanja ploče HOS-a iz Jasenovca, reagovao je i saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac je poručio da je “dobro da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je omogućena daljnja legalizacija postavljanja takve ploče”.

– Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su osolobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka, rekao je Pupovac.

Dodao je da je od predsjedništva SDSS-a ovlašćen da izrazi nezadovoljstvo činjenicom da se i dalje legalizira ta vrta pozdrava, kao i izmještanje te ploče na mjesto drugog stratišta i stradanja.

– To je za nas neprihvatljivo, rekao je Pupovac.

Dnevnik.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *