Srbija pohvaljena na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO

Region

Na komitetu za ekonomiju i bezbjednost godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu, održanoj od 7. do 10. oktobra, izvještaj o zapadnom Balkanu usvojen je jednoglasno, a Srbija je pohvaljena.

Član delegacije Skupštine Srbije pri NATO-u Vladimir Đukanović rekao je za “Politiku” da je, za razliku od dosadašnjih izvještaja, Srbija u ovom dokumentu pohvaljena, te da se o njoj govori afirmativno.

Komentarišući to što je na proljećnom zasjedanju u Tbilisiju britanski parlamentarac Ričard Benion napisao jednostrani izvještaj u kome je Srbiju označio kao remetilački faktor na Balkanu i glavnog krivca za “šumove na diplomatskim vezama Beograda i Prištine”, Đukanović je rekao da je na sjednici u Bukureštu govorio samo šef srpske delegacije Dragan Šormaz, koji je iznio konkretne primjedbe.

“Sve što je Šormaz rekao prihvaćeno je i uneto u konačan finalni tekst tog izveštaja, koji je usvojen na jesenjem zasedanju. Jedina smo zemlja koja je pohvaljena apsolutno za odlično angažovanje, za saradnju, ekonomiju, dok su ostale zemlje sa Balkana pretrpele veliku kritiku”, rekao je Đukanović.

Đukanović je podsjetio da Srbija nema pravo glasa jer nije članica NATO, ali je istakao da se stav Srbije dosta uvažava.

“Na Srbiju gledaju kao na veoma pouzdanog partnera u smislu te saradnje. Možemo da budemo veoma zadovoljni ovim izveštajem koji se odnosi na Srbiju”, dodao je Đukanović.

On je dodao da su u centru pažnje zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu bila navodna prijetnja od Rusije, a ono što je njega iznenadilo je da Kinu i Sjevernu Koreju gotovo niko nije pomenuo.

“Na zasedanju smo mogli da čujemo da će se glavna bitka između NATO i Rusije voditi u hibridnom ratu i u njega ulažu ogromna sredstva, jer smatraju da je opasna, kako su rekli, propaganda Kremlja”, naveo je Đukanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *