Hrvatska predsjednica u službenoj posjeti Rusiji

Region

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otputovaće iduće sedmice u službenu posjetu Rusiji i sastati se s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se potaknuli bilateralni odnosi koji su godinama zapušteni.

Ovo je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni mu je cilj je “novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni”, saznaje se na Pantovčaku.

Grabar Kitarović će u razgovorima, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Evrope te na globalnu ulogu Ruske Federacije.

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Evrope.

Jedna od tema razgovora biće situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama.

I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku, prenosi Hina.

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga.

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja novembra, kažu izvori na Pantovčaku.

Nakon razgovora dvoje predsjednika biće potpisan niz sporazuma, među kojima se ističu program suradnje ruskog i hrvatskog državnog odvjetništva i sporazum o kulturnoj saradnji.

Centralni događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović svakako će biti rusko-hrvatski poslovni forum za koji postoji veliki interes.

Izvori u kancelariji hrvatske predsjednice kažu da se radi o najjačoj privrednoj delegaciji koja je dosad pratila predsjednicu te da se od tog foruma očekuju konkretni rezultati. Na forum u Moskvu dolazi oko 150 predstavnika stotinjak hrvatskih kompanija, a s ruske strane je dosad potvrđeno učestvovanje 245 kompanija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *