SZO u Budvi: MMR vakcina ne izaziva autizam

Region

MMR vakcina ne izaziva autizam i svako ko insinuira da postoji takva veza je prevarant, poručili su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije na regionalnom sastanku o imunizacijama koji je danas počeo u Budvi.

Ekspert za program imunizacije SZO za Evropu Rob Batler kaže da je to diskreditovana studija jednog tvrdoglavog naučnika, koji se nije bavio praksom 15 godina.

“SZO i partneri uradili su hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posljedična veza između MMR vakcine i autizma”, istakao je Batler.

On ističe da antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja i rubele koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve.

Batler navodi da roditelji treba da dobiju tačnu informaciju zasnovanu na pouzdanom izvoru.

“Naravno, roditelji moraju sami da donesu odluku”, rekao je Batler i dodao da roditelji, takođe, moraju da shvate da djecu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu.

Govoreći u situaciji u regionu, Batler kaže da su na Kosovu već evidentirana dva smrtna slučaja od malih boginja, a slučajevi obolijevanja zabilježeni su i u pojedinim djelovima Srbije.

Regionalni sastanak o imunizacijama, koji će trajati do četvrtka, 26. oktobra, organizuju crnogorsko Ministarstvo zdravlja i SZO.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *