Čepurin: Rusija podržava neutralni status Srbije

Region

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da između Rusije i Srbije nema nikakvih kontradiktornosti i da Rusija podržava njen neutralan status, teritorijalnu cjelovitost, a slaže se sa njom i kada je riječ o Republici Srpskoj i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

“Oko većine bitnih pitanja dijelimo zajednički interes, upravo stoga nam je daleko lakše da sarađujemo, šta god da je tema. Razgovaramo o neutralnom statusu Srbije, što i jeste normalan stav i mi ga u potpunosti podržavamo”, rekao je Čepurin za “Sputnjik”.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Čepurin ističe da je po svim zakonima i svim međunarodnim pravilima Kosmet i dalje dio Srbije i da Rusija “u potpunosti podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije, zakonita prava i interese Beograda”.

“Slažemo se i kada je riječ o Republici Srpskoj i poštovanju Dejtonskog sporazuma. U tome je naša zajednička snaga”, rekao je Čepurin.

On je podsjetio da Srbija i Rusija imaju potpisanu Deklaraciju o strateškom partnerstvu u kojoj se definiše rad na razvoju političkih odnosa i ukazao da je u skladu s tim u Srbiji nedavno boravio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, a planira se i dolazak predsjednika Savjeta Federacije Valentine Matvijenko.

Čepurin je istakao da se krajem godine očekuje i posjeta ruskog vicepremijera Dimitrija Rogozina na sastanak međuvladine ekonomske komisije.

“Kada je riječ o ekonomiji, započeta je izgradnja pogona za duboku preradu nafte u Pančevu, to je rusko-srpska investicija od 300 miliona evra investiranja u srpsku ekonomiju. Započela je i izgradnja velike toplane u Pančevu, to je 180 miliona evra investicije, a u pitanju je rusko-kinesko-srpski projekat. Ukupno 16 odsto sredstava u budžet Srbije uplaćuje NIS”, rekao je Čepurin.

On je napomenuo da je Rusija zainteresovana za proširenje ekonomske saradnje, a da se vojno-tehnička saradnja odvija na način koji je uobičajen u međunarodnoj praksi i nije uperena ni protiv koga.

“Zato u tome takođe ne vidim ništa strašno. Kako ispravno kaže srpsko rukovodstvo i predsjednik Aleksandar Vučić, Srbi žele da se osjećaju sigurnije, mirnije, a ta saradnja nije uperena protiv nekog drugog, već da bi se osigurala sopstvena bezbjednost”, rekao je Čepurin.

On je ocijenio da je pažnja posvećena posjeti američkog zvaničnika Brajana Hojt Jia Srbiji bila prevelika imajući u vidu da je on, kako se izrazio, “sedamdeset peti zamjenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamjenika ministra inostranih poslova SAD”.

Ruski ambasador je ocijenio da Brajan Hojt Ji nikada “nije ni vidio /američkog predsjednika Donalda/ Trampa, pa čak ni američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, jer su to različiti rangovi”.

Čepurin je ukazao da je odlično pitanje koga Ji predstavlja “jer se vrlo dobro zna da je američko društvo podijeljeno”.

“Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita je oštro podijeljena i jedan dio mrzi drugi. Apsolutno nije jasno”, dodao je on.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *