Hrvati imenom aerodroma provociraju Srbe

Region

Poznati britanski nedjeljnik “Ekonomist” piše da je zagrebački aerodrom dobio ime po Franji Tuđmanu, “ocu” hrvatske nezavisnosti, pod čijim je vođstvom iz Hrvatske protjerana većina Srba, a namjera je bila da se tim nazivom isprovociraju Srbi.

“Ekonomist” navodi da aerodromi na Balkanu dobijaju imena kako bi se isprovocirali susjedi, a kao prvi primjer navode zagrebačku vazdušnu luku, koju opisuju kao “novu futurističku građevinu”.

List podsjeća da se Tuđman u krvavom ratu borio protiv Srba, koji su, kako se navodi, ustanovili kratkotrajnu srpsku republiku na trećini hrvatske teritorije, prenosi hrvatski Indeks.

“Ekonomist” naglašava da je većina Srba 1995. godine protjerana iz Hrvatske.

“Među žrtvama tog etničkog čišćenja bili su i rođaci najpoznatijeg Srbina na svijetu Nikole Tesle, naučnika. Tesla je rođen kao Srbin 1856. na teritoriji onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku. I Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što smeta nekim Hrvatima”, piše londonski nedjeljnik.

List navodi još primjera, pa se tako aerodrom u Prištini zove “Adem Jašari”, po lideru Oslobodilačke vojske Kosova kojeg su ubile srpske snage.

“Letova između `Nikole Tesle` i `Adema Jašarija`, naravno, nema. Jašari je za Albance heroj, a za Srbe đavo”, piše “Ekonomist”.

Ipak, kako se navodi u tekstu, sve su započeli Grci, koji su aerodrom u Solunu 1992. nazvali “Makedonija” kako bi napakostili tada friško nezavisnoj bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji pa su Makedonci kasnije 2007. godine skopski aerodrom nazvali “Aleksandar Veliki”.

“Nova makedonska vlada želi bolje odnose sa Grčkom, pa je moguće da će promijeniti naziv aerodroma u Skoplju”, dodaje list.

Ipak, navodi “Ekonomist”, postoje izuzeci od ove prakse, pa tako nije uspjela inicijativa da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, dok se aerodrom u Podgorici jednostavno zove “Podgorica”.

“Ali, i dalje mu je šifra TGD, po nazivu Titograd, kako se u Jugoslaviji zvao glavni grad Crne Gore”, dodaje list.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *