UEFA: Poznati svi detalji novog sistema kvalifikacija za LE i LŠ

Sport

UEFA je i zvanično objavila novi sistem takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, koji će važiti od kampanje 2018/19 i biti na snazi tri sezone.

Jasan je zaključak da su čelnici evropske kuće fudbala pružili neku vrstu usluge najbogatijim klubovima i najjačim ligama na Starom kontinentu, obezbijedivši veliki broj direktnih mjesta u Ligi šampiona, ali su sa druge strane omogućili nešto lakši put takozvanim manjim klubovima do Lige Evrope.

Napravljeno pet ključnih promjena. Ukupno 26 timova obezbjediće direktan plasman u Ligu šampiona. Tu su najveći benefit dobila četiri najjača šampionata Engleske, Italije, Njemačke i Španije, koja imaju po četiri direktna učesnika. Francuska i Rusija su dobila po dvije vize, a Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska po jedno.

Bitka za samo šest mjesta u eliti

U ukupan zbir direktnih učesnika elitnog takmičenja uračunati su i osvajači Lige šampiona i Lige Evrope. Preostalih šest mjesta biće obezbijeđeno kroz kvalifikacje.

To jasno pokazuje koliko će timovima sa ovih prostora biti teško da se domogne “fudbalskih zvijezda”. Pa ipak, kvalifikacije za LŠ imaju i određene olakšice. Svaki tim koji bude eliminisan u bilo kojoj rundi kvalifikacija za elitno takmičenje dobiće novu šansu i takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U drugom po kvalitetu klupskom takmičenju na Starom kontinentu direktno mjesto u LE ima 17 klubova. Od toga po dva iz Španije, Njemačke, Engleske, Italije i Francuske, odnosno po jedan iz Rusije, Portugala, Ukrajine, Bjelorusije, Turske, Češke i Švajcarske. Preostalo 31 mjesto zauzeće 10 klubova eliminisanih u plej-ofu Lige šampiona, odnosno 21 tim iz plej-ofa Lige Evrope.

Liga šampiona i Liga Evrope imaće svoje pretkvalifikacije. U elitnom takmičenju će biti odigran takozvani mini-nokaut turnir, dok će u Ligi Evrope biti primijenjen klasičan sistem na dvijeutakmice. Polufinale preliminarne runde kvalifikacija za LŠ biće odigran 26. juna, a finale 29, dok je prvi meč preliminarne runde kvalifikacija za Ligu Evrope na programu 28. juna, a revanš 5. jula.

Novi termini od 18.55 i 21 sat

Prvi susret prvog kola kvalifikacija za LŠ igra se 10. i 11. jula, a LE dan kasnije. Tada će svoje mečeve igrati i srpski predstavnici. Format grupne faze neće biti promijenjen, ali se uvodi nova satnica mečeva za oba takmičenja, a to su termini 18.55 i 21.00.

MozzartSport.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *