“Orlovi”, morate bolje

Sport

Fudbaleri Srbije nisu se proslavili u pretposljednjem ispitu pred početak Svjetskog prvenstva u Rusiji.

“Orlovi” su u Gracu poraženi od Čilea rezultatom 0:1, u utakmici koja je otkrila mnogo mana u njihovoj igri. Naravno, riječ je o kontrolnom meču u kojem je selektor Mladen Krstajić mnogo kombinovao, isprobavao neke nove taktičke varijante, dao šansu igračima koji do sada nisu oblačili dres sa nacionalnim grbom ili su to rijetko radili…

Krstajić izmiješao karte

Pa ipak, utisak je da Srbija sa ovakvim izdanjem nema šta da traži na Mundijalu. Pravu priliku da nas Aleksandar Kolarov i društvo demantuju i obraduju imaće u subotu, kada je na programu generalna provjera protiv Bolivije (18 časova).

Krstajić je, kao što je i najavio, izmiješao karte. Mjesto među stativama zauzeo je iskusni Vladimir Stojković. Ispred njega je bila defanzivna četvorka u sastavu Antonio Rukavina, Nikola Milenković, Duško Tošić, Aleksandar Kolarov, koja se nije baš najbolje snalazila u dobrom dijelu susreta. Slično se može reći i za vezni red kojeg su činili Luka Milivojević, Marko Grujić, Andrija Živković, Adem Ljajić i Nemanja Radonjić. Najistureniji je bio Aleksandar Mitrović.

Posljednja dvojica spomenutih bili su vjerovatno i najzapaženiji u srpskom timu. Bili su borbeni, agresivni i nerijetko su prijetili golu rivala. S druge strane, Čileanci su dobru šansu propustili u 25. minutu, kada je Anđelo Sagal neometan šutirao pored gola. Ta, i jedna dobra šansa Radonjića, bili su jedino vrijedno pomena iz prvog dijela.

Krstajić je na odmoru povukao Ljajića i Milivojevića, a na teren poslao Sergeja Milinković Savića i Nemanju Matića. To se i te kako osjetilo na terenu, jer su “orlovi” dobili na sigurnosti, uspostavili kontrolu igre i, činilo se, krenuli po vođstvo.

To je ostavilo mnogo prostora Čileancima koji su prvo preko Felipea More, a zatim i Dijega Valdeza opasno zaprijetili. No, oba puta se istakao Stojković. Iskusni srpski golman je bio savladan nešto kasnije, kada je Fernando da Silva probio desni bok, “na tacni” uposlio Anđela Enrikeza, koji je promašio praznu mrežu.

Maripan stavio tačku

Mnogi su tada pomislili na staro fudbalsko pravilo po kojem nerijetko bivate kažnjeni za takve promašaje. U Gracu se desilo suprotno. Iako je Srbija pritiskala, Čile je bio taj koji je došao do gola i, ispostaviće se, trijumfa. Igrao se 88. minut kada je Martin Rodrigez “zavrnuo” loptu sa lijeve strane, u srcu šesnaesterca najviši je bio Giljermo Maripan, koji je pogodio za čileansku pobjedu, a srpsku glavobolju.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *