Mamić ne želi biti izručen Hrvatskoj

Sport

Zdravko Mamić je nakon privođenja rekao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj, prenosi Klix.ba.

Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje, ako se tako može nazvati, proteklo u najboljem redu.

– Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo uredu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identifikovazi jer je raspisana potjernica – rekao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

– Ja ću se na sudu izjasniti, reći ko sam, šta sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad – dodao je Zdravko Mamić.

Podsjetimo, vlasti Republike Hrvatske raspisale su međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem, ali kako saznaje Klix.ba njega kao državljanina Bosne i Hercegovine štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima koji kaže da državljanin BiH ne može biti izručen drugoj zemlji za izvršeno krivično djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definisano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz novembra 2012. godine. Ako su krivična djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elemenata za izručenje, prenosi Klix.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *