Tapkaroši na ulicama Moskve prodaju karte za Mundijal

Sport

Tapkaroša koji prodaju ulaznice za Svjetsko prvenstvo i dalje ima po ulicama Moskve, uprkos tvrdnjama Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) i domaćina šampionata da su spriječili ilegalnu prodaju karata.

Agencija AP je navela da na ulicama Moskve ima dosta preprodavaca koji kupuju ulaznice od stranaca, a potom ih prodaju po višim cijenama.

Reporteru AP su tapkaroši prišli šest puta u roku od sat vremena i nudili mu ulaznice, uključujući i karte prve kategorije za utakmicu Rusije i Saudijske Arabije kojom je otvoren Mundijal. Jedna od ponuda za kartu je iznosila 700 dolara, odnosno 150 dolara više od standardne cijene.

Najtraženije ulaznice, kao na primjer za prvu utakmicu Argentine, nude se za više od 2 300 dolara, iako kupci tih karata nemaju nikakvu garanciju da će uopšte moći da uđu na stadion.

Svaka ulaznica za Svjetsko prvenstvo mora biti registrovana na pojedinca, ali preprodavci iskorišćavaju rupu u sistemu FIFA koja omogućava navijačima da kupe do četiri ulaznice, a da zatim promjene registrovana imena na tri.

Za ulazak na stadion, međutim, karte nisu dovoljne. Potreban je i Fan ID ruske vlade koji se dobija nakon slanja ličnih podataka na sajt Fan ID.

AP je upozorio navijače da budu pažljivi, jer nema pouzdanog načina da provere da li karta koju su kupili kod tapkaroša možda lažna, otkazana ili da li prodavac promijenio registraciju.

FIFA je pokušala da otkaže neke ulaznice, a prošle nedelje je podnela prijavu protiv sajta za prodaju karata Viagogo. S druge strane, Rusija je povećala kazne, pa će tako oni koji preprodaju ulaznice platiti kaznu 25 puta veću od vrijednosti karte za utakmicu.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *