Od utorka nova sezona NBA

Sport

Utakmicom Klivlend Kavalirs – Njujork Niks u noći između utorka i srede (01:30h) počinje nova, 71. NBA sezona.

Za kladionice dileme nema. Sve osim velikog finala koje je igrano i pre dve sezone i letos bila bi senzacija.

Golden Stejt Voriorsi su apsolutni favoriti za osvajanje prstenja, a Klivlend Kavalirsi, aktuelni šampioni, jedini pravi konkurenti.

Do završnice na Zapadu mogli bi, bar prema sadašnjim predviđanjima, i San Antonio Sparsi i Los Anđeles Klipersi. 

Na Istoku se najveći izgledi za finale konferencije daju Boston Seltiksima, ali ni oni, ni Indijana i Toronto, skoro da nemaju nikakve šanse da se domognu velikog finala, smatraju “bukmejkeri”.

U 30 ekipa NBA lige nastupaće ove sezone trojica košarkaša iz Srbije, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović. 

Nemanja Bjelica nastavlja gde je stao prošle sezone, kada je upisao ukupno 60 nastupa za Minesota Timbervulvse, igrao po 18 minuta i postizao u proseku po pet poena, uz tri i po skoka po meču. 

Tokom leta se oporavio od povrede koja ga je odvojila od reprezentacije, a u predsezoni je imao nešto veću minutažu i skoro duplo bolji učinak, 11 poena i četiri skoka po meču. 

Njegovoj ekipi predviđa se plasman u plej-of, a Bjelici značajnija uloga nego u debitantskoj sezoni. Trener Tom Tibodo vidi ga kao “šestog čoveka”. 

I od Nikola Jokića se očekuje da nastavi sa napretkom. Posle leta u dresu reprezentacije i olimpijske medalje iz Rija vratio se u Denver, u predsezoni imao deset poena i sedam skokova po utakmici, a upravo tako je igrao i u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi. 

Tada se izborio i za startnu petorku u ekipi ali i mesto u pet najboljih debitanata lige. Sada će, posle povratka Nurkića, najverovatnije na poziciju četiri. I Denver je na ivici, Nagetsi bi mogli u plej of ali bi sve više od toga bilo iznenađenje. 

Treći Srbin u NBA je Boban Marjanović, i njegovu novu ekipu, Detroit Pistonse, čeka borba za plasman u doigravanje, a Marjanović u predsezoni nije igrao puno. 

Prošle sezone u dresu San Antonio Sparsa upisao je 61 nastup u regularnom delu sezone i plej-ofu, u proseku pet poena i nešto više od tri skoka po utakmici. 

U predsezoni je igrao na četiri utkamice, prosek mu je bio sedam poena i četiri skoka. Ugovor sa Pistonsima potpisao je i Nikola Jovanović, centar sa Univerziteta Južna Kalifornija, ali je sada slobodan agent. 

Sve tri ekipe koje imaju srpske košarkaše u postavama igraće prve mečeve u sezoni sledeće noći, Detroit u Torontu, Minesota u Memfisu, a Denver u Nju Orleansu. 

Regularni deo sezone završava se 12. aprila, 15. kreće plej-of, a šampiona NBA lige za sezonu 2016/2017 znaćemo, najkasnije, 18. juna sledeće godine. 

Ispred nas je 1.230 utakmica najbolje košarke na svetu.

{youtube}GFgQJ6fug88{/youtube}

Kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *