Julijan Nagelsman novi trener Bundeslige

Sport

Trener Hofenhajma Julijan Nagelsman nova je mlada trenerska zvijezda Bundeslige. Odbio moćni Bajern.

Nakon devet odigranih kola u Bundesligi samo su Bajern, Lajpcig i Hofenhajm ekipe, koje nisu poražene. S tim da Hofenhajm ima i meč manje.

Rezutati Hofenhajma su iznenađujući ako se uzme u obzir da su prošle sezone u Bundesligi opstali zahvaljujući Ajntrahtu, koji u posljednjem kolu nije uspio pobijediti posrnuli Verder.

Tako je bilo prošle sezone. Ove suprotna situacija. Po ocjenama mnogih igraju najljepši fudbal u Bundesligi. Imaju učinak od četiri pobjede i četiri remija. Sezena ije sjajno počela. Ostvarena su četiri neriješena rezutata u nizu, a potom su došle četiri pobjede.

U ekipi nema poznatih igrača odnosno “zvijezda”, ali bi to uskoro mogao postati, ili je već postao mladi 29. godišnji trener Julian Nagelsman, koji je u istoriji Bundeslige najmlađi trener, koji je vodio neki tim.

Klub je preuzeo prošle sezone od Huba Stivensa, kada su ih mnogi vidjeli u nižem rangu takmičenja. Ekipa je bila na 17. mjestu sa samo dva trijumfa u 20 odigranih utakmica. Ipak pod Nigelsmanom do kraja su zabilježili sedam pobjeda, dva remija i pet poraza i ostali su u Bundesligi.

Nigelsman je u mladosti bio fudbaler, ali ništa naročito. Maksimum su bili rezervni timovi Minhena 1860 i Augzburga. Karijeru je u 22. godini morao završiti – razlog teška povreda koljena.

”Nakon povrede , pao sam u depresiju. Nisam dugo vremena želio imati nikakve veze sa fudbaom. Bio sam jako razočaran da sam tako mlad morao završiti karijeru. Međutim, vrlo brzo sam shvatio da se ne vidim u ničem drugom osim u fudbalu”, pričao je Nagelsman za njemačke medije.

Krenuo je najmlađima. Radio je u Mihnenu, Augzburgu i Hofenhajmu.

Legenda Bajerna Markus Babel napustio je klupu Hofenhajma u decembru 2012. godine. Frank Kramer ga je nasijedio, a on je tražio da mu pomoćnik bude tada 25. godišnji Nagelsman.

”Kada je Kramer nazvao i pitao želim li mu biti pomoćnik, umro sam od smijeha. Mislio sam da me zeza. Nisam ga shvata ozbiljno”, pričao je Naglesman, koji je kasnije bio pomoćnik i Marku Kurcu i Markusu Gisdolu.

U međuvremenu Nagelsman je sa juniorima Hofenhajma osvojio titulu šampiona Njemačke. Hub Stivens je bilježio loše rezultate i u Hofenhajmu su rizikovali. Postavili su mladog neiskusnog trenera da vodi prvi tim.

Što se tiče njegove trenerske filozofije ne robuje šablonima. Priznaje da je na njega veliki uticaj imao i ima trener Lajpciga Ralf Ragnik.

”Rangnik je prošle godine u Lajpcigu razvio zanimljiv stil. Davao je loptu protivniku u noge kako bi lakše mogao da mu je uzme pred protivničkim golom. Sviđa mi se taj stil jer na takav način puno brže možeš doći do prilike za gol. Međutim, protivnici su vrlo brzo shvatili otkud im prijeti najveća opasnost i počeli su igrati toliko duboko, da taj plan nije uspijevao. Da bi uspio u današnjem fudbalu moraš se prilagođavati. Imati i plan B, pa i plan C ako zatreba. Morate znati igrati i s loptom, ali i bez nje”, objasnio je Nagelsman.

Za njega je formacija igrača na terenu nebitna.

”Ako mijenjate 4-4-2 u 4-3-2-1 razlika je u samo deset metara. Puno je važnije spriječiti protivnika da primi loptu, morate dobro markirati, odlično se pozicionirati, bez obzira koju na papiru formaciju igrate”, smatra trener Hofenhajma.

Cijeni Gvardiolu i Vengera. Ipak priznaje da mu je Tomas Tuhel idol.

”Tomas je izvršio najveći uticaj na mene. Učeći od njega shvatio sam da je to moj put. Puno sam naučio od njega”, priznao je Nagelsman.

Mnogi smataju da je pomalo i arogantan te ga baš i ne “mirišu”stariji treneri u Bundesligi. Sigurno je samo da ima svoje ja. Tako je prošle sezone odbio moćni Bajern, koji mu je ponudio da vodi drugu ekipu velikana iz Bavarske.

U Augzburgu je kao skaut, radio zajedno sa sadašnjim trenerom Borusije Dortmund, Tomasom Tuhelom.

Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *