Zajednička kandidatura za Evro 2028. i Mundijal 2030. godine

Sport

Ministri sporta Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije potvrdili su zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Na sastanku ministra omladine i sporta Srbije Vanje Udovičića, Bugarske Krasena Kraleva, Rumunije Konstantina Bogdana Mateija i zamjenika ministra kulture i sporta Grčke Jorgosa Vasilijadisa, zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podnijeti zajedničku kandidaturu za organizaciju ta dva takmičenja.

U obraćanju predstavnicima medija, oni su istakli da je ova inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, da predstavlja pozitivan izazov koji će doprinijeti regionalnom na napretku svim poljima angažmana, da će se veoma pozitivno odraziti na dalji razvoj i popularizaciju fudbala i sporta u njihovim sredinama, te da će eventualno donošenje odluke da se jedno od ovih prvenstava održi u spomenutim zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge važne oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja zemalja – kandidata, saopštilo je srpsko resorno ministarstvo.

– Zahvalan sam mojim uvaženim kolegama iz nama bliskih država Grčke, Bugarske i Rumunije na otvorenosti i spremnosti da se zajedno posvetimo realizaciji ovog ambicioznog cilja. Činjenica da se sastajemo ovako brzo poslije iznošenja ove ideje na nedavnom sastanku kvadrilaterale u Varni je potvrda zainteresovanosti svih nas da se što prije konstruktivno posvetimo razmatranju narednih aktivnosti koje organizacija manifestacije bez presedana po svojoj važnosti, renomeu i veličini na ovim prostorima podrazumijeva – istakao je ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić.

On je dodao da ove četiri zemlje u ovaj zajednički projekat ulaze ponosne na svoju saradnju, prijateljstvo, istorijske veze, kulturu, sportsku tradiciju i uspjehe – sa željom da na Evropskoj i svjetskoj pozornici u bliskoj budućnosti afirmišemo naše države i region u smislu najviših vrednosti sporta i sposobnosti da priredimo domaćinstvo ovim eminentnim takmičenjima.

– Sigurni smo da će ova inicijativa stvoriti još mostova prijateljstva i saradnje između naših naroda, i da ćemo se zajedno radovati od 2024. godine – kada se bude donosila odluka o ovom projektu. Želim nam svima u realizaciji ove sjajne ideje uspeh i puno sreće – dodao je Udovičić.

Uz razmatranje organizacije Evropskog i Svjetskog prvenstva u fudbalu, ministri su istakli da bi ovaj model saradnje u budućnosti mogao biti primjenjen i na druge manifestacije iz oblasti sporta i projekte posvećene omladini njihovih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *