Milion maraka za 59 banjalučkih sportskih klubova

Sport

Oko milion KM Grad Banja Luka će ove godine izdvojiti za finansijsku podršku sportskih klubova sa područja grada, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

 

Poslije današnjeg uručenja rješenja o sufinansiranju 59 klubova i njih šest za lica sa invaliditetom, Radojičić je naglasio da je Banja Luka, po prvi put, budžet za sportske organizacije određuje na osnovu kategorizacije klubova.

 

– Sredstva se dodjeljuju po pravilniku koji klasifikuje vrste sportova i rezultate i predstavlja krajnje objektivan način klasifikacije na koji gotovo niko nije imao primjedbi. Svjesni da bi novca trebalo biti više za veće rezultate pogotovo na međunarodnoj sceni, ali mi smo, s druge strane, u mogućnosti da dodijelimo ono čime raspolažemo – rekao je Radojičić. On je dodao da je ovogodišnji budžet za sportske klubove četiri odsto veći u odnosu na prošlu godinu.

 

On je ukazao da je sufinansiranje klubova samo jedan od oblika pomoći koji Grad Banja Luka pruža sportistima, odnosno da Grad pomaže domaći spot kroz još nekoliko linija. Pored ovog sufinansiranja, nagglasio je Radojičić, Grad pomaže sportiste i klubova kroz godišnji kalendar sportskih manifestacija, sufinansiranjem članarina za djecu, plaćanjem zdravstvenih pregleda sportista, a od ove godine i stipendijama za najpercpektivnije sportiste.

 

– Pored toga, u sport ulažemo i kroz program „Sport u školama“ gdje finansiramo sportske sekcije u svim banjalučkim osnovnim školama, a poseban akcenat stavljamo na sportsku infrastrukturu. Najveći projekat je sportska dvorana „Centar“ na mjestu nekadašenjg Šoping centra, koja bi sportistima trebalo da bude stavljena na raspolaganje već u martu ove godine. Uz to, ove godine ćemo raditi još jedan dodatni pomoćni fudbalski teren sa vještačkom travom i nekoliko teretana u prirodi – kazao je Radojičić.

 

Saša Kovačević iz Gimnastičkog kluba „Spartak“, rekao je da je Grad u posljednje vrijeme pokazao dosta sluha za potrebe sportista u gradu.

 

– Nemamo primjedbi na raspodjelu sredstava, uslovi su bolji, tu su i stipendije, a na nama je sada da radimo i uložimo makismum truda kako bismo stvorili nove sportske asove – zaključio je Kovačević

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *