Blažević: Drugačije bih uradio s Vranješom

Sport

Miroslav Ćiro Blažević, poznatiji kao trener svih trenera, i u 84. godini plijeni pažnju na zagrebačkim ulicama. U to smo se mogli uvjeriti i sami prilikom razgovora s fudbalskim velikanom nakon utakmice Evropske lige između Dinama i Benfice.

 

Mnogobrojni prolaznici, kako mlađi tako i oni stariji, prilazili su da pozdrave bivšeg hrvatskog i bh. selektora, a legendi ovog regiona nije bilo teško i kada bi ga zamolili za poneku fotografiju.

 

Bio je zadovoljan uspjehom Dinama, a za portal Klix.ba izdvojio je vrijeme kako bismo razgovarali o brojnim aktuelnostima.

 

“Dinamo je pokazao da je prava ekipa. Pobjeda protiv Benfice je dokaz kako rezultati iz ove sezone nisu slučajni. E sad, da li su oni spremni i u revanšu pokazati da pripadaju ovoj najvećoj smotri, ostaje nam da vidimo. Dinamo je već nadmašio svoje postojeće kapacitete i obradovao navijače te napravio nogometno čudo. Moram istaći da ekipa Dinama nije komponovana od afirmiranih igrača, već od igrača koji još traže svoje mjesto pod suncem. To je još jedan dodatni motiv, jer sam vidio veliki broj puta kada slabija ekipa pobijedi jaču. Rezultat mora doći kada si odlučan, a ekipa igra fanatično. Mislim da je Dinamo to pokazao i onda je bilo za očekivati da će nam priuštiti radost”, počinje razgovor popularni Ćiro.

 

Nekadašnji Dinamov trener smatra kako je uspjeh Modrih ujedno afirmacija klupskog hrvatskog fudbala.

 

“Mi smo viceprvaci svijeta, druga nogometna nacija u svijetu, ali klubovi nam ‘šepaju’. Dinamo je sada u mogućnosti da potvrdi hrvatski nogometni kvalitet koji se očituje kroz reprezentaciju. Današnji Dinamo tako ima veliki motiv da nadmaši postojeće kapacitete kroz modernu i savremenu igru. Ona se očituje u tome da protivniku ne daš ni vremena ni prostora za akciju, a da ti što brže i maštovitije odigraš. To je jedina prednost Dinama. Maštovitost. Ovo podneblje, a tu mislim i na BiH i na Srbiju i na Crnu Goru, daje najveće igrače svijeta. Jer mi imamo vic, lopovštinu… Sve to mora biti prisutno kako bi se izbacio jedan evropski gigant kakav je Benfica”, kategoričan je.

 

Blažević je s Hrvatskom 1998. godine osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu, a potom su ga prošle godine Vatreni nadmašili srebrom. Ćiro ističe da se Hrvatska može, unatoč lošijim igrama u Ligi nacija, vratiti na nivo iz Rusije.

 

“Mnogi misle da je grupa lagana, ali nema danas slabog protivnika. Toga je svjestan i Zlatko Dalić te će on to iskomunicirati sa svojim igračima. Mi možemo proći i biti na velikom takmičenju kakvo je Evropsko prvenstvo. Međutim, u utakmice se mora ući ozbiljno i odgovorno. Koncentrat talenta u hrvatskoj reprezentaciji je evidentan. Nikada ne bismo mogli biti viceprvaci svijeta da nismo to što ja stalno propagiram da jesmo”, pojasnio je Blažević.

 

S druge strane, Ćiro smatra da BiH ima znatno težu kvalifikacionu grupu za Evropsko prvenstvo.

 

“Nedavno sam razgovarao s Robertom Prosinečkim i tako sam bio ponosan na njega, jer sam u njemu vidio sebe. Pun je samopouzdanja. To je bitno, kao i to da tu vjeru iskomunicira s igračima. Kada izađeš na teren bez kompleksa, onda nema problema. To karakterizira naše igrače i ne vjerujem da će biti impresionirani bilo kakvim protivnikom, odigrat će svoje. Zato sam sklon vjerovati optimizmu kod selektora Prosinečkog koji mi je rekao ‘šefe, proći ćemo'”, ističe Ćiro koji se potom osvrnuo na pojedine kritičare koji su smatrali da je BiH imala dosta sreće u Ligi nacija.

 

“Ako traže sreću, neka igraju loto. Sreća je faktor koji hvataš ako si spreman. Neće sreća sama doći ako neko sjedi u kafiću, pije, puši i govori kako je nema. Sreća je jedan fenomen koji nije privilegovan da će nekome doći. Moraš sve učinit da sreća tebi dođe”, u svom stilu je prokomentarisao uz nekoliko njemu svojstvenih psovki.

 

Igrač o kojem se mnogo pisalo posljednjih mjeseci je Ognjen Vranješ. On se na kraju zbog brojnih skandala nije našao na spisku selektora Prosinečkog.

 

“Znam sve pojedinosti, ali ne bih se puno u to upuštao. Ja bih tu drugačije reagovao. Današnja mladost je sklona tome da napravi neke greške, a da nije ni svjesna njih. Međutim, bilo je to vrlo nezgodno i osjetljivo za naše podneblje i vjerovatno to ne bi moglo proći kroz pedagoški način, jer bi publika negodovala. U svakom slučaju ja bih drugačije postupio od Prosinečkog. Tačnije, probao bih da ga zadržim, ali da on napravi jednu reakciju i da kaže “bio sam budala, mlad” i slično. E, to se očekivalo i onda bi bilo sve lakše. Najprije bih s njim obavio razgovor, ali vjerovatno je Prosinečki to i pokušao, a nije prošlo. Na kraju mogu reći, koga nema, bez njega se može”, kazao je Ćiro.

 

Za kraj razgovora Blažević se osvrnuo na neke iznenađujuće rezultate u prve četiri utakmice osmine finala Lige prvaka.

 

“Velikani su skloni vjerovati kako su oni velikani. Tako u jednoj utakmici s manje renomiranim protivnikom ili slabijim uđu sa stanovitom sigurnošću, a to je uvijek hendikep koji se obije o glavu. Nisu svoje protivnike shvatili ozbiljno i zato su ispali Real, PSG, Roma…” kazao nam je Blažević, a onda se okrenuo drugom stolu gdje su sjedili njegovi prijatelji i komentarisali ko je bio najbolji igrač svih vremena s ovih prostora.

 

“Za mene je to Safet Sušić. Tu nemam dileme”, kratak i jasan bio je Blažević.

 

Klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *